Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsam argumentation mot flygskatten

/
  • Att en flygskatt på 80 kronor för en inrikesresa skulle hota landsbygden är ren manipulation, skriver Per-Olof Erickson.

Annons

Isarna smälter snabbare än någon kunnat tro. Klimatforskarnas varningar måste tas på allvar. Det är i de sammanhanget pinsamt hur Allianspartierna, Svenskt flyg och andra försöker stoppa den futtiga flygskatt som föreslås.

Utredningen visar tydligt att flyget är ett stort och växande klimatproblem. Flyget är helt skattebefriat och har lägsta momssatsen. Utredningen föreslår en skatt motsvarande 80 kronor för en inrikesresa. Detta är en väldigt låg nivå, flygresorna är i dag extremt billiga. Jämfört med lönenivåerna så är det mycket billigare att flyga Stockholm - Luleå i dag än för 20 år sedan.

Att en flygskatt på 80 kronor för en inrikesresa skulle hota landsbygden är ren manipulation. De som driver detta hårdast är Centerpartiet genom sin trafikansvariga Anders Åkesson och Svenskt Flyg genom sin lobbyist Niklas Nordström. Den senare är också kommunalråd i Luleå för S och blandar ständigt ihop dessa roller.

De som bekämpar flygskatten utger sig för att vara klimatvänner men säger att förslaget inte ger några effekter och att flygskatterna borde bekämpas globalt och med biobränslen.

Detta är oseriös propaganda. Utredningen visar på en minskning av utsläppen med 200 000 ton koldioxidekvivalenter per år. Skatten skulle behöva vara mycket högre. Men att ena sekunden påstå att förslaget inte ger någon klimateffekt och nästa säga att klimatet skall klaras med luddigt prat om teknik, biobränslen och globala avtal, det är verkligen hyckleri.

Det finns i dag inte någon kommersiell produktion av biobränslen för flygtrafiken, och ytorna som skulle behöva användas är enorma. Biobränslena beräknas kosta fyra gånger mer än dagens flygbränsle och kommer inte att bli lönsamma på många årtionden.

Nordström skriver om klimatet att ”utvecklingen går åt rätt håll”. Man hänvisar bland annat till att flygorganet ICAO i höstas enades om klimatutsläpp från internationellt flyg.

Detta är rent och skär manipulation. Utvecklingen går verkligen inte åt rätt håll. Utsläppen från flyget globalt ökar 2,5 procent per år och är ett växande klimathot. Avtalet som svenskt flyg hänvisar till är extremt urvattnat. Efter många års förhalande kom man fram till att utsläppen skall tillåtas fortsätta öka från dagens alltför höga nivå och sedan fortsätta öka om de kan kompenseras. Avtalet är också frivilligt i tio år, den bindande delen skall gälla från 2027!

Det är verkligen tragiskt att Centern som ibland kallar sig miljöparti sviker i den ödesfråga som klimatet är för framtiden. Och det är allvarligt att Niklas Nordström tillåts manipulera med fakta i sin roll som S-kommunalråd i Luleå.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföremningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons