Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressat för cancerpatienter

Annons

Beslutet att cancerpatienterna från Hudiksvall med omnejd skulle få sina behandlingar flyttade till Gävle under jul- och nyårshelgerna blev för patienternas del en mindre katastrof.

Har besökt onkologen i Gävle under flera års tid men har aldrig upplevt en sådan atmosfär i väntrummet. Där brukar det normalt vara en vänskaplig stämning.

Dagen före julafton satt 16 personer och väntade mot normalt tre-fyra. Alla satt med modstulna blickar. Alla ville vi hem. Där fanns de stackars gamla damerna från Ljusdal som hade åkt från sitt hem klockan halv sex på morgonen för att komma i tid.

När jag lämnade mottagningen vid tolvtiden hade de fortfarande inte påbörjat sina behandlingar. De var trötta och ledsna.

Mitt andra besök efter trettonhelgen möttes av samma bistra stämning.

En stackare från Bjuråker med hjärntumörer som fått stiga upp klockan sex för att hinna till sin tid klockan nio satt fortfarande i besökssoffan klockan elva och väntade.

Personalen arbetade för högtryck, trots stressen var de omtänksamma och vänliga.

Normalt ges dessa behandlingar i Hudiksvall, här fanns även kunnig och kompetent personal tillgänglig under denna tid. Önskar att de som tog beslutet besökt onkologens väntrum under dessa veckor så de själva fått se vad de förorsakat.

Kanske skulle det öka deras empati för patienterna så att innan de nästa gång fattar ett beslut på enbart administrativa grunder tänkte efter lite före.

Vi, cancersjuka, som tagit ut våra krafter på att resa och sitta i ett väntrum flera timmar orkade inte fira som vi brukar.

Håller tummarna för att beslut av det här slaget ska slippa drabba oss under kommande år så att vi från norra Hälsingland kan få våra behandlingar på hemorten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons