Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemet kvarstår

Annons

Tack för ditt svar. Jag skrev förut om problemet vid exempelvis en rättegång om domaren och den tilltalade är medlemmar i samma sällskap där de lovat att hjälpa varann som bröder. Sällskapet kan vara Rotary, Odd Fellow eller Frimurarna.

Som svar på det skrev Torbjörn att Rotary inte är hemligt och att ”kompiskorruption” finns i alla relationer samt att Rotary arbetar med välgörenhet och en del annat.

Kan så vara, men problemet vid exempelvis en rättegång kvarstår.

Om medlemmarna lovar att hjälpa varann som bröder, vilket jag vet är fallet i åtminstone ett av de här sällskapen, så skiljer de sig ifrån vanliga föreningar på den punkten.

Allmänheten har ingen insyn i vilka politiker och företagsledare som är medlemmar i samma sällskap. Korruptionen kan gälla bygglov och annat som företag är intresserade av.

Jag känner själv till ett byggföretag som har kontakter in i kommunledningen i Gävle. Välgörenhet kan ett sällskap ägna sig åt av flera skäl; för att få klassas som ideell förening och få lindrigare skatteregler eller för att få en trevlig fasad utåt till exempel.

När det gäller frimurarna tycks de ha flera fingrar med i världspolitiken. Högt uppsatta frimurare var bland många andra Franklin D Roosevelt, Winston Churchill, Harry S Truman och bankiren JP Morgan.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons