Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda lönnarna vid Staketgatan

/
  • Kenneth Bognesand manar alla som kan atthjälpa till att rädda lönnarna vid Staketgatan.

Annons

På måndag kommer NCC Byggbolag och sågar ner en massa lönnar efter Staketgatan. Detta på uppdrag av kommunen. Det ska byggas busshållplatser på Staketgatan 5-8, på båda sidorna.

Denna trädallé har skrivits in som riksintresse och är inte bara berömd och omtalad i Gävle, utan långt utanför vår stad.

Den här byggnationen av busshållplatserna har kommunen och länsstyrelsen hållit för sig själva. Ingen information har utgått. Inget samråd med husägarna runt omkring.

I torsdags förmiddag fick undertecknad, på omvägar, höra att det skulle byggas busshållplatser och att dessa fina träd skulle sågas ner. På måndag kommer NCC och sågar.

Efter snabba kontakter med kommunens tjänstemän, chefer, kommunstyrelsens ordförande har jag nu fått en massa handlingar, bland annat länsstyrelsens beslut, daterat den 16 maj 2016. Med detta beslut fanns information att man kunde överklaga inom tre veckor. I juni 2016 alltså.

Ingen information om detta projekt har givits till husägarna och hyresgästerna, som blir berörda. Kommunen har mörkat hela byggprojektet och hållit det hemligt. Det är beklämmande att man kan göra på detta sätt. Så här gör man i diktaturstater, inte i ett demokratiskt land.

Helena Werre, som är chef för Samhällsbyggnad på kommunen, har svarat på mejl att hon "håller med om att informationen varit noll och att det har varit önskvärt att vi hade fått den" och hon ber om ursäkt för det som hänt. Den lilla raden med förklaring räcker inte.

Ett överklagande är nu inskickat, tre dagar innan NCC står där med sina motorsågar. Det skulle egentligen varit inne i juni förra året.

Frågan är nu om kommunen ska få förstöra denna fina trädallé. I Stockholm fick man behålla almarna i Kungsträdgården, när trädkramarna kom och satte sig i träden. Kan vi Gävlebor göra på samma sätt? Protestera mot nedsågningen som sker på måndag den 25 september.

Alla ni Gävlebor, som tycker vi ska ha denna fina allé kvar, ställ upp på måndag och protestera. Kom till Staketgatan 5-8 och krama om de träd ni vill ha kvar. Visa kommunen att de inte kan mörka sina projekt och köra över oss medborgare hur som helst.

Och varför ska dessa nya busshållplatser byggas och kosta pengar, när det finns tre hållplatser redan inom 200 meter från denna plats?

NCC börjar nog jobbet kl 07.00, så kom redan då.

Medtag plakat och kameror för att dokumentera detta övertramp.

Kenneth Bognesand

I styrelsen för ett av husen på Staketgatan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons