Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvist och orättvist mellan killar och tjejer

Annons

Den 17/11 läste jag insändaren ”Ge oss en rättvis betygssättning”, en text skriven av ”Inget namn=rädd om betygen”. Visst, det ligger en hel del i det hon skriver, men å andra sidan puttar hon också in oerhört märkliga saker i texten.

En sak hon nämner är att ”Då killar förväntas vara bråkiga och sämre i skolan, hyllas en seriös kille med hyfsade betyg”. Och efter det skriver du att dessa killar får ett betyg de inte förtjänar. Alltså, du måste skämta, när f-n stämmer denna teori?

Vad jag vet, och har läst/hört/sett/upplevt, är det tjejer som får högre betyg än vad de förtjänar och än vad de borde ha. För något år sedan tyckte jag mig läsa att tjejer får mycket högre betyg än tjejer, trots att prestationerna på de nationella proven är i princip lika. Denna ”vi-lärare-älskar-killar”-teori verkar alltså inte stämma.

Om vi leker med tanken på att din teori skulle stämma, hur j-vla kassa skulle då inte killar vara? För något år sedan skrev GD om att på samtliga högstadieskolor i Gävle kommun, förutom en skola, hade tjejerna i nian högre än vad killarna hade. Om du menar att många killar får högre betyg än de förtjänar, men fortfarande inte får bättre än tjejerna, då måste killarna alltså vara helt totalt j-vla värdelösa.

I ämnet bild kan en kille många gånger få ett bättre betyg än vad han förtjänar. Men det är en skit i Atlanten jämfört med hur lätt tjejer får höga betyg i idrott och hälsa. En kille som är ruskigt duktig får VG eller MVG. En tjej som ”försöker” får också något av de betygen. Killen slår tjejen i 99 sporter av 100. Är det rättvist? Nej. ”Killar och tjejer kan inte jämföras i idrott” tänker ni alla läsare nu. Men om de ska jämföras i alla andra ämnen, måste de väl även jämföras här? Annars kan lärarna börja ge pojkarna lättare MVG i bild, då tjejer oftast ritar snyggare än vad killar gör.

En annan sak är ju också att tjejer generellt sätt skriver snyggare än killar. Det belönas flitigt av lärarna. Är det rättvist? Nej.

Jag är less på dessa feminister som bara ser det de vill se. Kolla på hela bilden, för guds skull!

Världen är inte emot tjejer, tro det eller ej.

I ämnet bild kan en kille många gånger få ett bättre betyg än vad han förtjänar. Men det är en skit i Atlanten jämfört med hur lätt tjejer får höga betyg i idrott och hälsa.

Holger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons