Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resurser blir bromsar i vården

/
  • Skribenten tycker att en vikarie inom omvårdnad måste behärska svenska. Arkivbild

Annons

Skriver denna insändare av egen erfarenhet och av omtanke till alla berörda. Har, som personal sett vad resultatet blir när invandrare ska in i arbete till varje pris. Så väljer jag att uttrycka det.

Detta handlar om äldreomsorgen. De senaste två åren har de utländska vikarierna ökat markant i Gävle kommun omvårdnad. Det sägs att det bästa sättet att lära sig svenska är i jobbet.

Kan så vara, men jag är inte svensklärare, jag är undersköterska och en vikarie ska vara just vikarie, med kunskaper om yrket, kunna göra sig förstådd på svenska och förstå svenska språket. Det är en kvalifikation man kräver vid anställning.

Kunden har också rätt till sin trygghet och där ingår språket som en av de viktigaste grundpelarna. En vikarie ska vara en resurs för ordinarie personal. I somras till exempel, var säkert 99 procent av sommarvikarierna på omsorgsboendet utlandsfödda. Den största delen av dem hade stora problem med att göra sig förstådda och att förstå svenska. Både muntligt och skriftligt.

Då kan ni ju räkna ut vad som kan hända och även händer. För personalen innebär det dubbelt arbete, eftersom flera kunder inte vill ha vikarier som inte kan språket. De blir oroliga och otrygga. Det blir mycket fel. Stressen minskar inte direkt.

En elev är en elev, men en vikarie ska vara just en vikarie. Jag gillar idén med att införa vårdbiträdestjänster och avlasta undersköterskorna. Disk, dukning, städning med mera kan ingå i deras arbetsuppgifter. Då äntligen kan ordinarie personal sätta kunden i centrum.

Dagens sanning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons