Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondellen är för liten

Annons

Cirkulationsplatserna i Gävle är markerade enligt anvisningar framtagna av Vägverket och Sveriges Kommuner och Landsting.

De tvåfältiga cirkulationsplatser som finns i Gävle är byggda för att klara lastbil med släp och personbil samtidigt bredvid varandra i cirkulation. Lastbilen behöver däremot även använda viss del av utrymmet i det andra fältet. Ska körfältslinje (vit streckad linje) markeras i en cirkulationsplats gäller att vanligt förekommande fordon ryms inom sina respektive körfält.

Därför är ingen körfältslinje markerad i rondellerna, i linje med ovan nämnda anvisningar.

Följande gäller vid en cirkulationsplats:

Du har väjningsplikt mot fordon som är i cirkulationen. Det innebär att du i god tid ska sänka farten/stanna samt får köra endast om det kan ske utan fara/hinder.

Välj det körfält som är lämpligast för den fortsatta resan. Följ anvisningarna på vägmärken och vägmarkeringar.

När du byter körfält eller annars flyttar dig i sidled ska du ge tecken. Du får byta körfält endast om det kan ske utan fara eller hinder för övriga trafikanter. Om en förare är på väg att byta körfält ska du anpassa hastigheten för att underlätta bytet.

När du kör ut ur cirkulationen ger du tecken till höger. Anpassa körningen så att du helst kör ut ur cirkulationen från höger körfält. Om du kör ut ur cirkulationen från vänster körfält, var uppmärksam på fordonen i höger körfält eftersom de eventuellt ska fortsätta att köra i cirkulationen – tänk på att du gör ett körfältsbyte.

Tänk på att långa fordon ofta behöver mer än ett körfält i cirkulationen.

Var rädda om varandra i trafiken!

Claes Mårtensson, gatu- och anläggningsprojektör

Gösta Nordqvist, trafikingenjör, Gävle kommuns Tekniska kontor:

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons