Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rot öppnar för skattefusk

/
  • Städjobben har blivit dubbelt så dyra sedan Rut-avdraget infördes, hävdar skribenten.

Annons

Svarta och vita jobb – vet ni vad det är över huvud taget? Svarta jobb betalas med lägre lön på grund av skattefusk som är åtalbart. Vita jobb betalas med avtalsenlig lön och beskattas.

Att betala svart är dels brottsligt, dels illojalt mot seriösa företag som betalar avtalsenlig lön. Det är också illojalt mot dem som arbetar åt företag som betalar avtalsenlig lön.

Vad ni gör i ert debattinlägg den 27 mars är att påstå att regeringen skulle uppmuntra till brottsliga handlingar. Det är anmärkningsvärt av förtroendevalda för jag antar att ni har fått förtroende att representera Centerpartiets väljare. Märkligt att ni tillåter er att kasta ur er sådana anklagelser.

Men det tycks ha blivit vanligt bland allianspolitiker för ni är i gott sällskap av Erik Ullenhag, FP, som vågar sitta i TV och påstå saker som saknar stöd i verkligheten. Det är naivt att påstå att svarta jobb och svart försäljning försvunnit. Den är säkert lika omfattande i dagoch den är okontrollerbar så den statistik ni åberopar har inget bevisvärde.

För mig verkar det underligt att två centerpartister och en folkpartist inte verkar ha sett programmet Uppdrag granskning. De intervjuade en liten företagare i rörbranschen och en storföretagare i byggnadsbranschen.

Vad intervjuerna gällde var frågan om att vissa företag satte upp priset på värmepumpar som arbete och därmed fick ut högre statsbidrag än den seriösa företagare som redovisade korrekt. Det ledde till illojal konkurrens som gjorde att den seriöse företagaren hade mycket svårt att få jobb och därmed dålig lönsamhet för företaget.

Vid intervjun med storföretagaren uttalade han att förfarandet med att göra om förbrukat material och varor till arbetade timmar är mycket vanligt, för att inte säga normalt. All företagsamhet där det kan åtnjutas statsbidrag är utsatt för fusk som drabbar beställaren.

Rot-avdrag har funnits även under S-regeringar och fungerat på samma sätt då fast kanske mera att göra om bräder och annat byggnadsmaterial till arbetade timmar.

Likafullt så är det svårt att stoppa detta utan noggrann kontroll från skattemyndigheten. Samma sak gäller med Rut-avdragen, till exempel middagar med vin i hemmen. En del av priset på råvarorna görs om till timmar.

Vad Alliansen har gjort och som ni aningslöst tycks ha röstat igenom är ett omfattande fusk som gjort reformerna mycket dyra för skattebetalarna.

Meningen med bidragen var att det skulle bli billigare för kunden. Tyvärr verkar det som om städjobben har blivit dubbelt så dyra sedan bidragen infördes. Det kanske gäller även där Rot-bidrag utgår.

En uppmaning: Det skadar aldrig att ta till sig information fran andra källor än av partierna anställda lobbyister. Sluta också att lura allmänheten att skattefuska

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons