Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotary är inte hemligt

Annons

I en insändare den 27/11 ondjorde sig signaturen ”Olle” över att det finns hemliga ordenssällskap och nämnde då bland annat Rotary. Det är tråkigt att ”Olle” tror att Rotary är ett hemligt sällskap! Det är så öppet som det kan bli i en förening. Vi tar emot gäster på våra lunchmöten, vi uppmuntrar människor att bli medlemmar och så vidare. Man blir invald i föreningen som representant för sin bransch (eller skrå, som det hette förr).

För många år sedan tog klubbarna bara in en representant för varje bransch, men det fungerar inte så bra i dagens samhälle så max fem av varje får man vara. Det är för att undvika det problem som Olle tror att föreningslivet är till för, nämligen ”kompiskorruption”. Men det är en faktor som finns i alla relationer och är inte särskilt utmärkande bara för att man är medlemmar i samma förening.

Om det handlar om offentliga organisationer så regleras upphandlingen genom lagen om offentlig upphandling.

För privata företagare är det viktigt att känna och kunna lita på den man gör affärer med. Rotary erbjuder ett stort kontaktnät, som bland annat innebär att man kan besöka vilken som klubb över hela världen. Man behöver inte ens förhandsanmäla sig, som medlem är det bara att komma.

Vi håller till i publika lokaler, i Gävle håller tre klubbar till på restaurang Bara Vara samt en var på Scandic Väst, Gävle Central Konferens och Forsbacka värdshus.

Rotary gör också stora insatser för att hjälpa människor som hamnat i svårigheter.

Just nu samlar vi in pengar till vattenbrunnar i Sudan. Vi har insamlingar både bland medlemmar och som senast på Läkerolen i samband med en hockeymatch (tack Brynäs för att vi fick den möjligheten!). Det största som Rotary har gjort kallas PolioPlus och har inneburit ett stort steg mot att helt utrota polio, där handlar det om enorma ekonomiska insatser!

Men vi jobbar även småskaligt och lokalt, bland annat ordnar klubbarna utflykter och andra aktiviteter för behövande människor som behöver en uppmuntran.

Det går också alldeles utmärkt att få veta mer genom att titta på vår hemsida: www.rotary.se

Jag är medlem i Gävle-Brynäs Rotaryklubb och vi har adressen www.rotary.se/gavle-brynas Om du Olle är intresserad av att besöka ett Rotarymöte är du välkommen att kontakta oss via de telefonnummer som finns på hemsidan.

Torbjörn Edlund

Medlem i Gävle-Brynäs Rotaryklubb

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons