Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så förlorar Gävle jobb

/

Annons

Jag skriver det här för jag är en av de som Svenska Bil & Bygg LTD sökte upp som fastighetsägare för att försöka få tag i en fastighet att hyra till sin verksamhet. De ville starta en lackskola och certifierade reparationer på ett känt bilmärke.

Men då jag hade haft stora problem med den föregående hyresgästen, som åsamkat skador på fastigheten, så valde jag att sälja fastigheten i stället. Jag visste tyvärr inte att de hade tänkt utöka så mycket som till 120 arbetstillfällen, för då hade jag kanske tänkt till lite extra.

Men det kanske allvarligaste är nog att när företrädare för detta bolag försökte få hjälp med att hitta lokaler (och då de inte var från trakten så behövdes det), men ingen från kommunen, vare sig i Sandviken eller i Gävle, bemödade sig ens med att svara. Det gällde ju trots allt bara 120 jobb i ett från början litet företag som de har byggt upp på andra platser i södra Sverige – fast då i mera företagarvänliga kommuner.

En liten parallell till detta är vad som hände när vi som företag byggde nya lokaler vid Gävle Bro för vår produktion. När vi skulle ansluta vatten till fastigheten, en montagelokal på 600 kvadratmeter utan vatten samt en byggnad på 150 kvadratmeter byggyta (dock två plan) för kontor, personalrum samt fyra toaletter fick vi en faktura på över 200 000 kronor eftersom de använder ett system där de räknar i lägenhetsyta. De räknade all byggyta, även montagehallen som inte har något vatten och avlopp.

Fakturan fick vi efter att inte hört någonting från Gästrike Vatten om eventuella kostnadskalkyler. Då jag efterfrågade detta hos en ansvarig så fick jag svaret ”att vi jobbar inte så”.

Överraskningsmomentet blir ju större då givetvis. Jag menar, drygt 200 000 kronor för vatten och avlopp till fyra toaletter! I en skrivelse till Gästrike Vatten är givetvis detta beslutat i kommunfullmäktige som inte har den ringaste aning om vad vi bygger och jämställer alla byggnader, ingen skillnad på industribyggnader och hus/lägenheter, vilket vore det rimliga för man bör väl betala efter brukande inte efter detta konstiga system.

Så här står vi, 120 förlorade arbeten och kanske en indragen etapp 2 vid Gävle Bro, som var planerad.

När etapp 1 var inflyttningsklar, marken bredvid den vi bygger på i dag, försökte vi påtala att vi ville ha option på den, men vi fick inget svar på det heller hos tekniska. Synd egentligen, för vi sysselsätter fyra anställda snickare och en hel del underentreprenörer i samband med bygget.

Ricky Andersson EuroTech I Gävle AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons