Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så väljer du din mat

/

Annons

För varje konsumentled i en näringskedja går en stor del av energin förlorad. Energiförlusten kan generellt uppskattas till cirka 90 procent för varje steg i näringskedjan vilket innebär att endast tio procent av den energi som finns i ett led återfinns i nästa led.Trots detta överförs en stor del av jordens gröda (framförallt i den rika Nord) genom husdjur till animaliska födoämnen (kött). Detta betyder att onödigt mycket växthusgaser (koldioxid och metangas från idisslarnas magar) produceras. Allt talar därför för att vi bör äta mindre kött för att minimera klimatpåverkan och upprätthålla en hållbar utveckling.

Följande är viktigt att tänka på:

Välj gärna viltkött, det vill säga kött från djur som samlat sin egen föda i naturen.

Köp svenskt lammkött som slaktas på hösten då de oftast ätit mer grovfoder och mindra importerat kraftfoder. Ät nötkött från mjölkkor och deras kalvar som fötts upp på bete och grovfoder (men inte kraftfoder som sojaprotein från Brasilien). Köp gärna kött från djurets framdelar (till exempel bogkött och oxbringa). I dag importerar vi bakdelskött vilket ger upphov till onödig klimatpåverkan.

Välj kött från grisar som inte fötts upp på importerat foder och som bökat utomhus.

Välj om möjligt kött från djur som gjort nytta utöver att ge oss kött. Det gäller till exempel djur som ätit sådant som vi inte kan äta (som gräs eller biprodukter från livsmedelsindustrin), djur som hållit landskapet öppet och bidragit till den biologiska mångfalden i våra hagmarker eller bidrar med gödsel som ger biogas och näringsämnen till marken.

”Hagmarkskött”, ”naturbeteskött” och Krav-märkt kött är de bästa valen.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons