Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill inte jag leva

/
  • Att behöva bli tvättad när man ligger i sängen för att man inte får hjälp att gå upp är förnedrande.

Annons

Vad är en själig levnadsnivå för de äldre? För mig är det inte att få ligga i sängen 24 timmar om dygnet, endast sitta på sängkanten för att äta sin frukost, lunch och middag. En själig levnadsnivå för mig är inte heller att få kissa och bajsa på sig i blöjor stora som hus, TROTS att man inte är inkontinent. Att inte få duscha på flera herrans veckor, utan bli tvättad i sängen i stället. Att bli mer förvirrad än tidigare och inte vårdpersonalen uppmärksammar att det kan vara annat än åldern. Är det värdigt?

Jag bävar för att bli gammal i mitt eget hem om detta skulle drabba mig. Men detta drabbar ändå mig för det handlar om en anhörig till mig, och varje gång jag pratar med henne, ser henne så gör det mer ont i mig. Hur kan man behandla en annan medmänniska på detta sätt utan att själv som vårdpersonal vakna och tänka efter.

Min anhörig har haft hemtjänst i några månader sedan hon gjorde illa sitt ben och inte kunde röra sig så bra själv, innan hon gick hon med rollator, utan några större problem, hon gjorde sin egen mat, skötte sin egna hygien. Sedan hon fick hemtjänst har det gått neråt, hon har inte fått den hjälp och den träning hon har behövt för att kunna utföra de enklaste saker.

Hon blev mera förvirrad men ingen gjorde något åt det förrän en annan anhörig påpekade att de skulle ta en urinsticka, hon hade urinvägsinfektion, blev insatt på antibiotika och är nu mycket bättre i sin förvirring. Hemtjänsten slutade att gå med henne till matbordet utan i stället har hon fått äta på sängkanten.

För fyra veckor sedan var jag själv där och vi två gick ut till matbordet med hjälp av rollator. Sakta har musklerna i hennes ben sagt ifrån att de inte orkar stå mera på grund av allt liggande i sängen. Hon får göra ifrån sig i en stor blöja trots att hon inte har några problem att hålla sig. Hon får inte komma upp på toalettstol (förutom när vi har sagt till eller hon själv har sagt att hon kommer att göra i blöjan bara de åkt därifrån) de säger att hon inte kan stå på benen.

Vi anhöriga är frågande till hur detta kunde hända? Vet att det kan gå fort att tappa mycket muskelmassa men med enklare träning har det inte behövt bli så här.

Har inte hemtjänsten i Ockelbo tillgång till alla möjliga hjälpmedel så som de har på boenden? Ska det behöva gå så långt att vi måste besluta om ett särskilt boende för att hon ska få en så bra vård som hon behöver? Själig levnadsnivå?

Besviken anhörig

PS.

”Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt. Den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv”. SoL 4 kap 1 §.DS.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons