Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på biogas, inte på elbilar

/
  • Biogasanläggningen i Gävle när den var alldeles nybyggd. Arkivbild

Annons

Politiker, ta ert ansvar för en fossilfri framtid! Låt inte marknaden styra den. Just nu verkar det vara Elon Musk, med Tesla, som dirigerar utvecklingen av framtidens bilar.

Allt fler biltillverkare siktar mot att framställa elbilar.Men varför? Har man egentligen tagit hänsyn till dess miljöpåverkan? Alla elbilar har ett batteri av litium. Det är ett grundämne som finns i jordskorpan.

Vi ska alltså ta av jordens tillgångar än en gång. Återvinningen är högst oklar. Det har visat sig att tillverkningen av batterier har väldigt stor miljöpåverkan.Är det bättre att skrapa på ytan efter litium än att borra efter olja? Vi måste också ta hänsyn till hur elen tillverkas. Kärnkraft, kolkraft, solceller, vindkraft?

Redan i dag finns ett fungerande alternativ, biogas. Biogas skapas av avfall. Den används i förbränningsmotorer, men med ett annat bränslesystem. Den tankas lika snabbt som en fossilbil. Räckvidden beror av hur stor tank man har.

Vi kan konvertera dagens bilar till att använda biogas till en ringa kostnad. Kostnaden är betydligt mindre än den supermiljöbilspremie som finns. Miljöpåverkan är positiv om vi kör våra bilar på biogas, vi tar ju hand om avfallet. Ju mer vi kör desto mindre avfall.

Höj skatten på bensin och diesel, subventionera gaskonvertering till 100 procent, bygg ut antalet gasmackar och gör det skattefritt att tanka gas. Det här kan politikerna fatta beslut om! Våga vara föregångare!

SJ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons