Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbruk och jordbruk är precis samma sak

Annons

Apropå insändare "Allemansrätten och rekreation, bland hyggen och plantage".

Med envis regelbundenhet kommer insändare om kalhyggen och dess vederstyggligheter.

Kan det vara så svårt att inse att skogsbruk och jordbruk är precis samma sak förutom att skogsbruket har en omloppstid på cirka 100 år i våra trakter mot jordbrukets ett år. Ingen ifrågasätter att bonden får skörda hela sin åker vid samma tillfälle, men så snart skogsägaren "skördar" sin gröda blir det ett väldigt ståhej. Båda näringarna har ungefär samma cykel för sitt odlande. Bonden plöjer, harvar, sår ogräsbekämpar och skördar under ett år. Skogsägaren markbereder, planterar, röjer, gallrar och slutligen skördar under sin 100-års-cykel. Ganska lika eller hur?

En skillnad är dock att jordbruksmarken får du inte beträda under växtsäsongen och sedan det är skördat och plöjt vill du inte beträda. Jag är själv jägare och gillar mycket de gamla skogsbitar som finns, men faktum är att en gammal välskött skog är ganska ointressant för djurlivet. De gillar mest den yngsta snåriga oröjda skogen, för där finns både föda och skydd. Under en växtcykel som är ungefär lika med vår livstid kommer dessa områden kontinuerligt att byta plats, så vi får byta områden att gilla. Skogsägare är ju numera skyldiga att avsätta vissa arealer för djur och naturvård och dessa förblir orörda.

I insändaren skriver ni att turismen omsätter ungefär lika mycket som skogsindustrin, och det är kanske rätt, men det avser all turism, och den del som direkt berörs av skogsbruket är sannolikt mindre än en procent av detta. Jämför äpplen med äpplen.

Gösta S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons