Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta moralisera över skattesmitare

/
  • De flesta vill betala så lite skatt som möjligt men betalar för att man inte vill åka fast i Skatteverkets kontroller, skriver Karljansa.

Annons

Jag tycker man ska sluta moralisera över att folk försöker undvika att betala skatt.

Jag är övertygad om att de allra flesta i Sverige endast betalar skatt eftersom man är tvungen och att man inte vill åka fast i Skatteverkets kontroller. Det enda som hjälper mot skattesmitare är klara och tydliga regler som förhindrar att man kan utnyttja brevlådebolag i skatteparadis.

Tyvärr har politiker i alla år varit otroligt aningslösa och struntat i att stifta lagar som kan sätta stopp sådana här upplägg. Titta bara på finansmarknadsminister Per Bolund som storögt och stressat står och hymlar om att man utreder och undersöker.

Man hade kunnat utvidga och specificera generalklausulreglerna för länge sedan och överfört bevisbördan på den skattskyldige. Reglerna skulle då kunnat ha varit utformade så han skulle kunna bevisa att han inte gjort ett visst upplägg bara för att undvika att betala skatt. Detta borde inte ha varit helt omöjligt att lagstifta om, men har inte skett fast frågan har varit aktuell i mer än 25 år.

Man kan inte bara stå och svamla om etik och moral när det gäller skattelagstiftning. Det passar sällsynt illa i detta sammanhang. Se till att få klara, tydliga, kanske lite hårda och förutsägbara regler som folk kan hålla sig till. Rätt ska vara rätt och skattebetalning ska inte vara upp till ens eget samvete.

Karljansa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons