Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är Trödje en riktig landsbygd

/

Annons

Tack Evelyn Klöverstedt och utbildningsnämnden - snart är Trödje en riktig landsbygd!

Gick förbi skolavslutningen vid Trödje skola i onsdags och det var alldeles förskräckligt vilken folksamling det var! Barnsång, blommor, picknickfiltar, hembakta tårtor och kaffetermosar, flera generationer samlade, solen sken och det var tjo och tjim! Huamej!

Som tur är hörde jag att det nu var hela fyra avgångsklasser i år. Så jag ser fram emot att det nästa år enbart kommer att vara hälften så många barn, föräldrar och annat löst folk närvarande. I folksamlingen pratade man om att kostnaderna på skattsedeln dock kommer att kvarstå för denna skola, lokalerna finns kvar, en mormor nämnde till och med om att kostnaderna skulle stiga för att nu ska alla barnen i mellanstadiet bussas till annan skola, närmare Gävle.

Men det måste ju vara fel! Inte fattar väl någon ett så dumt beslut? Miljökonsekvens var ett annat ord som nämndes i sammanhanget. Jag stötte på en gammal kamrat från förr också, det var trevligt, vi gick i samma klass i denna skola 1950-talet. Hen var bekymrad över att dennes barn och barnbarn nu bestämt sig för att inte flytta hem till Trödje igen. Hen sa att denna avveckling av skolan är förödande för vårt samhälle, individer, företagsamhet, självförsörjning, hållbarhet.

Mycket av detta kände jag igen från TV, tidningar, debatter och politik. Men jag lugnade hen med att detta inte gäller för oss, det har vi aldrig märkt något av? Nej då, jag ser fram emot att om något år till kommer dessa skollokaler att stå tomma och det kommer att vara tyst och lugnt på landet, som det väl ska vara, det har våra folkvalda politiker och tjänstemän i Gävle kommun tagit ansvar för. (Dessutom slipper föräldrarna och släkt och vänner ta ledigt från jobbet för att närvara vid någon fånig skolavslutning framöver. För i stan, på de större mera likvärdiga centrala skolorna, håller man inte på med sådant).

Tanten på kanten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons