Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starta hem – men inte här

Annons

Jag har precis kommit hem från mitt första möte där ortsbor varit inbjudna för att höra om planerna på att etablera ett behandlingshem. Jag visste inte riktigt vad som väntade men nog hade jag mina aningar allt. Till viss del besannades de. Gärna ett behandlingshem för dessa individer, men inte här. Vi har ju flyttat ut från storstan för att få lugn och ro och så kommer detta!

Om det inte ger något positivt till orten ska vi säga nej. Vad händer med huspriserna? Det var också många som uttryckte glädje och förväntan på att orten skulle växa och att just Älvkarleö skulle få chansen att möta dessa människor.

Människors oro och funderingar måste tas på allvar och man måste visa respekt för de känslor som en sådan här etablering väcker. Däremot får inte den typen av argument styra besluten. Ska man vänta på den ort som skriker Yes! Etablera er här, så lär man få vänta.

Inagården tar emot lätt förståndshandikappade med en eller flera diagnoser. De har funnits i Tärnsjö i elva år och har ett mycket gott rykte. Kön dit är lång och därför vill de öppna ett hem till.

Ikväll var alltså första mötet med ortsborna och jag tror inte det var det sista.

Själv kan jag bara se fördelar med deras önskan att komma till kommunen. Fler arbetstillfällen på en ort med hög arbetslöshet, ökad konsumtion i ortens butiker, ökade skatteintäkter är det jag kommer på just nu.

Men framförallt så ökar en orts förståelse för människor med så kallad avvikande beteende. Dessa människor blir en del av ett samhälle och det mjukar upp och ökar empatin. Den orten som lever med ett behandlingshem eller liknande i sin närhet tror jag blir mindre rädda för det nya, det avvikande och det samhället växer.

Nu väntar bygglovsförfarandet. Ramlar det på utan problem kan verksamheten köra igång i oktober. Jag är dock rädd för att det kommer till överklaganden och då fördröjs det. Det förhindras inte utan bara fördröjs och det leder till att människor hinner bygga upp en större rädsla. Rädsla är en värre känsla än till exempel ilska och kan plocka fram de riktigt dåliga sidorna hos en människa.

Ge Inagården, de som behöver deras vård, Älvkarleö och alla dess invånare en chans. Jag tror att många då kommer att upptäcka att de själva blev vinnare.

Ge Inagården, de som behöver deras vård, Älvkarleö och alla dess invånare en chans.

Ann-Cathrin Larsson

Älvkarleby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons