Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa kulturväktarna!

/
  • Kulturväktare vill bevara Stadion och Djurgårdens IF tvingas kvar i ett museiföremål. Vi vill slippa få  ett liknande läge här i Gävle med Strömvallen.

Annons

Gävles bakåtsträvare har varit väldigt högljudda på slutet. De påminner faktiskt lite om Robert Gustafssons sura karaktär i ”Glenn Killing i manegen”. Ni vet, han som kommer för att protestera, ”Nej till bron, nej till bron”, det känns som om det inte spelat någon roll vilken byggnad det handlat om, man skulle ha varit emot i vilket fall. Nu blev det tyvärr Strömvallen som måste stå ut med dessa supportrar till gamla läktare vilket är lite skrattretande då jag misstänker att de flesta som vill bevara läktaren inte har varit på fotboll särskilt mycket.

Vissa pekar på det idrottshistoriska arvet från svunnen tid som ett argument att bevara men jag undrar i mitt stilla sinne om det inte är själva platsen som borde bevaras? Gefle IF har hållit till på samma plats sedan 1903 då Strömdalens IP stod färdig och dagens mörka faktum är att om inte Strömvallen byggs om, den uppfyller nämligen inte på något sätt några UEFA-kriterier för fotbollsarenor överhuvudtaget, så måste Gefle IF flytta därifrån och det är enligt mig betydligt värre än om man måste riva den gamla läktaren.

Ett argument som dessa människor har använt sig av är att man refererar till Stockholms Stadion, ”här är en gammal fin arena, kan den stå kvar så kan Strömvallen”. Till er måste jag få säga att den förening som använder Stockholms Stadion i dag vill bygga om den. Tyvärr verkar det finnas läktarkramare i Stockholm med. Sune Sylvén, sportjournalist på SvD, har skrivit en krönika där han menar att ”Stadionskandalen måste stoppas”.

Sune vill inte att stadion byggs om, absolut inte. I en av kommentarerna som följer kan man läsa: ”Antingen fortsätter Stadion gå mot en långsam död som kulturminnesmärkt museiföremål, med en årlig friidrottstävling som enda engagemang. Eller så får Djurgårdens IF Fotboll chansen att varsamt restaurera byggnaden och låta den leva vidare som den levande och historiefyllda arena den är och förtjänar att vara.” Byt ut stadion mot Strömvallen och Djurgårdens IF Fotboll mot Gefle IF Fotboll och ta bort meningen ”en årlig friidrottstävling...” så får ni situationen i Gävle. Bygg om, låt den historia som finns på Strömvallen få leva vidare, låt inte de som kallar sig för kulturväktare få förstöra traditionen som finns på Strömvallen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons