Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågstation i Bergby? Ja, tack!

/
  • Skribenten vill att X-tåget ska stanna även i Hamrångebygden. Arkivbild

Annons

Bergby och Hamrångefjärden är en fin del av Gävle kommun. Samma region har under de senaste åren varit en avbefolkningsbygd. Folk har flyttat därifrån för att det är för långt till Gävle och för långt till Söderhamn.

Denna del av Gävle kommun är väldigt isolerad gentemot resten av Gävle kommun. Den är också isolerad ifrån Söderhamns kommun. De enda sätten att ta sig till Bergby, eller Hamrångebygden som den också kallas, är att ta bilen eller bussen. Det tar ungefär en halvtimme med bilen, ännu längre tid med bussen.

Bilen är ett väldigt miljöovänligt sätt att ta sig runt med. Pendlar man till Gävle eller Söderhamn eller så släpper man ut en hel del giftiga ämnen i naturen i onödan. Bussen tar länge tid och den är ju inte helt miljövänlig den heller.

Något som däremot är miljövänligt är tåget. Men i Hamrångebygden finns ingen station, trots att regionaltåget X-tåget åker förbi med flera turer varje dag.

I Hamrångebygden bor det mer än 2 500 personer. Hamrångebygden har också turism till bland annat Norrsundet och Hamrångefjärden. I denna bygd så har en omfattande avfolkning pågått sedan 1950-talet.

Man har ungdomar som bor i denna region och som går i skola eller har jobb i Gävle eller Söderhamn. De måste ta bussen till Gävle eller ta bilen, om man har körkort, till Söderhamn.

Detta är negativt för miljön men det kan man lösa genom en station i Bergby. På andra platser som Älvkarleby, Mehedeby och Örbyhus så har avfolkningen i princip stoppats helt och hållet efter att Upptåget startades på 1990-talet.

De samhällsekonomiska vinsterna skulle bli stora då man värnar om miljön samtidigt som man får ett snabbt transportmedel till länets huvudorter. Man skapar arbetstillfällen samt vinner i det långa loppet med att spara pengar på en resa till Gävle. För den enskilde i denna region skulle det innebära att man får ytterligare ett alternativ till sin resa samt att man kan åka helt miljövänligt.

Rent historiskt sett så har Hamrångebygden varit en bygd med mycket järnväg. Vi hade bland annat järnvägen till Dalarna då man fraktade järn till Norrsundet.

I dag åker persontågen bara förbi på Ostkustbanan. En bra plats att för en tågstation med bussterminal och pendlarparkering är i Bergby, det finns gott om utrymme runt järnvägen där.

Rasmus Brixemarker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons