Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tala med dina ungdomar

/

Annons

Under mina nio år som lärare har jag åtskilliga gånger suttit med ledsna tjejer. Unga flickor som av olika skäl har haft sex mot sin vilja. Som utsatts för övertalning (googla på ”tjatsex” och du får 552 träffar), hot, mutor, utpressning.

Flickor som har utnyttjats av närstående, män de har litat på. Som använt sex som betalning för alkohol och cigaretter. Som har tvingats till analsex med förstörda, otäta ändtarmar som följd. Gemensamt för flickorna har varit den bottenlösa förtvivlan blandad med äckel och skuld. Det handlar INTE om kärlek.

Vi lever i en värld så sexualiserad av vi inte längre reagerar. Sex på alla ledder, helst dygnet runt. I den här världen växer våra flickor upp. Tackar de nej till tillfälligt sex är de trista ”lebbor”, tackar de ja blir de snabbt ”horor”. Att ”ställa upp” är ett uttryck jag hört alltför många gånger. Den egna lusten är sekundär, kraven utifrån oändliga.

Vi vuxna har ett ansvar vi inte kan svära oss fria ifrån. Det är vi som skapar livsrummet för våra barn, det är vi som genom tal och framförallt handlingar lär ut rättigheter och ansvar. Vi som lär dem tillit, empati och respekt.

Barnen gör som vi gör, inte som vi säger. Vi måste alla rannsaka oss själva; vilken människosyn är det vi förmedlar? Genom vad vi säger, men framförallt genom vad vi gör. Hur visar vi respekt för våra medmänniskor?

Vi behöver sätta oss ned med våra unga, skapa forum där tillit kan byggas; värderingar skapas. Prata med killar och tjejer om vad som är okej, var livets egentliga värden ligger.

Långt borta från den snedvridna bild som göds av media, där människor förvandlas till varandras produkter – att konsumera och kassera.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons