Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk att få åka spårvagn...

/
  • I april 1956 körde den sista spårvagnen till Bomhus, den sista spårvagnslinjen i Gävle.

Annons

Tänk att åter få åka spårvagn i Gävle. Den 13 november 1909, alltså för snart 100 år sedan, invigde stadsfullmäktiges ordförande konsul Flensburg spårvägen i Gävle.

Som liten knatte kommer jag ihåg spårvagnarna som vände vid blomkiosken i Stadsträdgården. Den 19 oktober 1952 hade jag precis börjat i första klass och då lades stadsspårvägen ned. Knappt fyra år senare, den 5 april 1956 kördes sista turen med spårvagn på Bomhuslinjen. Jag vet inte vad som låg bakom besluten om att lägga ned spårvägstrafiken, men i dag kan vi konstatera att våra bussar knappast är miljövänligare än vad spårvagnarna var och hade vi haft spårvägen kvar skulle nedläggning aldrig komma i fråga.

I många städer runt om i världen bygger man nya spårvägslinjer och snart är det förhoppningsvis återinvigning av spårvägen i Gävle. Det finns faktiskt långt framskridna planer på detta och vi har två Gävlevagnar under renovering. Det återstår dock en hel del arbete i form av frivilliga insatser. Tänk att få åka från Stenebergsparken till Gasklockorna för en teaterföreställning eller till Briggen Gerda för en seglats! Spåret finns redan. Det finns säkert fler Gävlebor som kommer ihåg spårvagnarna i Gävle och som vill medverka i denna form av kultursatsning.

Mats Nauwelaertz de Agé

ordförande

i Svenska Spårvägssällskapets Gävleavdelning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons