Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om och gör rätt med lindarna

/
  • Lindarna behöver bara bättre jord för att återhämta sig, hävdar skribenten.

Annons

Gävle Kommun har för avsikt att fälla ett 40-tal lindar vid Gavleån för att de bedöms sakna livskraft. Det är ett ingrepp som kommer att förstöra Å-rummet för lång tid framöver. Helt i onödan.

Orsaken till att lindarna inte mår bra är inte att de är gamla utan att deras växtbetingelser är dåliga. Rotsystemen är inklämda mellan gatorna och muren mot ån samt under en kompakt jordmassa.

Rötterna saknar helt enkelt möjlighet att andas och syrebristen är orsaken till att de inte mår bra. Detta är ett vanligt problem i städer men beprövade lösningar finns. I Stockholm byter man ut den befintliga jorden i rotsystemet mot en så kallad skelettjord, en genomsläpplig jord som samtidigt har god bärighet.

Man kan säga att man renoverar växtbädden varvid träden återhämtar sig och återfår sin livskraft. Arbetet och de goda resultaten finns utförligt redovisat på till exempel Stockholms stads hemsida. Det är en metod som innebär ett markant mindre angrepp på miljön och därför vore att förorda även för lindarna vid Gavleån.

Unter den Linden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons