Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiderna förändras

/
  • Det som en gång var nytt och vackert är ny bara hopplöst omodernt. Pelerna står alltid i vägen.

Annons

Strömvallens gamla träläktare är i ropet igen. Anledningen är att företaget Fastpartner vill komma över marken för att kunna bygga ett hotell och då det är underskott på hotellplatser i Gävle så är det således en god affär för Fastpartner. Här kan man då misstänka att företaget vill blidka folket genom att bygga en helt ny fotbollsarena för Gefle IF. Är detta då en dålig sak för staden?

Vi skulle vilja säga att det inte är det, Gefle IF får en ny arena, Fastpartner får sitt hotell och nya arbetstillfällen skapas och det i ett lågkonjunkturens Sverige, vinner inte alla på det? Motståndet finns i två läger, det ena kallar sig för ”kultur” och menar på att den gamla läktaren har ett så pass stort idrottshistoriskt värde att man bara måste låta den stå kvar och det andra lägret verkar mest vara rädd för att utsikten kommer att förändras.

Frågan man borde ställa kulturfolket är om det idrottshistoriska värdet överskrider behovet av en ny arena för Gefle IF?

Kan man verkligen motivera ett bevarande av den gamla träläktaren endast på grund av det faktum att den är gammal?

Som läktare sett är den faktiskt helt oduglig. Något vi tror att den fotbollsintresserade sittplatspubliken i Gävle håller med om. Pelarna som krävdes för att hålla upp taket när den byggdes skymmer sikten på ett sätt som gör att uppskattningsvis fem meter av planen försvinner när man sitter där.

Att det sedan är en träläktare är ett annat problem, den 11 maj 1985 brann en liknande träläktare i Bradford, England. På mindre än fyra minuter var hela läktaren övertänd. Resultatet? 56 döda. Något liknande skulle faktiskt kunna inträffa i Gävle.

Till den andra gruppen skulle vi vilja ställa frågan: Går era behov om en fin utsikt framför stadens bästa?

Med stadens bästa menar vi här de många nya arbetstillfällen som kommer att skapas och den uppmärksamhet som staden Gävle kommer att få i och med ett evenemangsområde i svensk toppklass.

Den gamla läktaren har gjort sitt, Strömvallen behöver förnyas och förbättras. Gävlebor ska kunna gå på allsvensk fotboll och kunna sitta under tak. Hur många väljer i dag att inte gå på fotboll då väderleksrapporten lovar regn? Vi skulle vilja påstå att det är en hel del.

Tiderna förändras. Klart att man kan byta huvudläktare när andra läktare runt plan bytts genom åren. Det finns inget som säger att den första lösningen är den bästa bara för att den var först. Vi har även genom historien bytt föreningsnamn, klubbfärger, sektioner i föreningen har försvunnit.

Slutligen, vore det inte tråkigt om bevarandet av idrottshistoria omöjliggör att ny idrottshistoria skrivs? Det anser i alla fall vi.

Eric Stefansson, Daniel Sundström, Ulf Lindgren, Erik Norgren, Daniel Bryntse, Niclas Pettersson,

styrelsemedlemmar i Gefle IF:s supporterklubb Sky Blues

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons