Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till Strindbergs försvar

/

Annons

En tidig läsupplevelse av August Strindbergs Hemsöborna, var en inledning god nog att fortsatta läsa författaren. Det är också anledningen till detta försvarstal.

Kristian Ekenberg kåserar i sin julkrönika om att Strindberg vid en teaterföreställning för barn fick symbolisera en usel kvinnosyn. Med två giganter, Sigmund Freud och Jean-Jaques Rosseau, som förebilder för tidsandan ifråga, finns anledning att ifrågasätta det mesta av 1800-talets kvinnosyn. Var det inte bara den allmänt rådande kutymen Strindberg imiterade?

Mer läsning: Kristian Ekenberg: Tomten skrämmer inte längre – och inte heller det manliga geniet

Nu är vi en bit in i 2000-talet och #metoo har redan hunnit väcka respekt. Förnuftet säger att det #metoo förespråkar kan tyckas lika självklart som avskaffandet av slaveriet. En av de första att protestera mot slaveriet, i det Victoriranska England, var Charles Darwin. Samme Darwin hävdade också att arterna inte var skapade av Gud.

Strindberg var naturvetare även han. Han har, jämte sitt mer kända författarskap skrivit en flora och ägnat sig åt alkemi. Han var dessutom en av de första att etablera disciplinen ekologi i Sverige. Strindberg, Freud, Marx, Haeckel och andra av seklets stilbildare var alla influerade av Darwin. Darwin hade "släppt" boken, redovisande en helt ny och revolutionerande syn på livets uppkomst.

Det innebär inte att människan förkastar kristendomen, en tvåtusenårig religiös tradition. En kultur som skänker människan tro och glädje, kärlek och hopp. Inte heller hindras skolorna, i demokratiska länder, att bedriva undervisning i evolutionslära. Darwins andra bok, The Descent of Man kom självklart att stå förebild för många av epokens författare.

Darwin förespråkar i den boken den bestämda uppfattningen att det är kvinnan som väljer sexpartner. Fullt logiskt kan tyckas, då hon är den som bär konsekvenserna av en graviditet. Är det den omedvetna företeelsen av att vara villebråd som förorsakar männens hävdelsebegär och kvinnoförtryck? Varför flytta Strindberg till "#metoo-talet", och inför ungdomar desavuoera en av våra 1800-tals genier?

Kom ihåg att kvinnlig rösträtt trädde i kraft först 1921. Låt därför Strindberg bedömas som ett barn av sin tid, och placeras i rätt kontext. Oscar Wilde levde under samma era, och har med humor, utan att förnedra, beskrivit seklets män och deras relation till kvinnorna. "Kvinnor älskar oss just för våra fel och brister. Har vi bara tillräckligt många så förlåter de oss allt till och med vår kolossala intelligens".

Ove Lennström

Svar direkt: Tiderna ändras, som insändarskribenten konstaterar, och det är de som i dag tror att de fortfarande kan bete sig som Strindberg som bör skämmas. Strindberg är dock svår att undgå när man skriver om hur myten om det manliga geniet har skapats.

Hans texter tillhör fortfarande de främsta inom svensk litteratur (om än inte alla), så jag hoppas att min julkrönika inte har skrämt någon ungdom från att upptäcka honom. Jag tror risken är större att de avskräcks om man först inte påminner om att Strindberg var ett barn av sin tid.

Kristian Ekenberg

kulturredaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons