Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans kan vi påverka en oansvarig matindustri

/
  • Dessutom skulle vi minska koldioxidutsläppen med 340 000 000 kilo. Det motsvarar ungefär lika mycket koldioxid som 270 000 000 mil med bil, skriver Tommy Heselius.

Annons

När vände vi bort blicken och slutade att se? Slutade att se den behandling våra djur i köttindustrin får utstå. En behandling som leder till plåga, ångest och pina för de kännande varelser som har oturen att hamna där.

Betande djur spelar roll i landskapsvården men bara en bråkdel av det kött vi konsumerar är producerat genom dessa mer lyckligt lottade kreatur. Ser vi till våra grisfarmer inom köttindustrin så är det i många fall rena skräckupplevelsen. Tidningen Vego roade sig med att titta på resultatet av vegansk mat till Sveriges befolkning under tre veckor: 5 100 000 kycklingar, 172 000 grisar, 25 000 kor samt 1 150 000 000 fiskar får i så fall behålla livet.

Dessutom skulle vi minska koldioxidutsläppen med 340 000 000 kilo. Det motsvarar ungefär lika mycket koldioxid som 270 000 000 mil med bil.

Häpnadsväckande, inte sant? Hur kan vi då som empatiska varelser med ett etiskt rättesnöre låta detta fortgå? Hur kan vi låta denna källa till klimatnedbrytande gaser bara öka i omfattning? Den vegetariska kosten tar större plats för var dag som går men en orimligt stor köttkonsumtion fortgår. Vi har närmare bestämt aldrig ätit så mycket kött.

Av en mycket stor mängd livsmedel väljer vi de som ofta gör oss sjuka och förstör miljön. Denna kost utgör en bråkdel av all tillgänglig föda och leder till lidande och död för miljarder djur.

Gamla traditioner och oansvarigt agerande från matindustrin kan inte vara det som får styra vårt konsumtionsbeteende. När argumenten tryter får jag höra att det inte är rätt att förmänskliga djuren. Förmänskligar jag djuren genom att kräva stopp på en osund hantering av kännande varelser? Förmänskligar jag djuren genom att misstro vårt sätt att hantera djuren i köttindustrin?

Att djuren lider av den behandling de utsätts för är uppenbart. Bara faktaresistens kan ligga bakom annan uppfattning.

Vi har ett tunt skikt runt vår planet. Ett skikt vi kallar biosfär och där en makalös utveckling skett under årmiljonerna. Varför inte värna om detta kanske unika livsrum i vår galax. Skapelsens krona, Homo Sapiens, borde tona ner sitt osunda och storvulna sätt att gå fram och förstå andra arters rätt att existera.

Ett vitalt samhälle bör inte tillåta denna behandling av varelser med känslor, tankar och rätt till liv. Vem har gett oss rätten att gå fram på det sätt vi gör?

Ingen, vi tar oss rätten i kraft av vår styrka. Vi har normaliserat ett systematiskt dödande. Ett förfaringsätt som gör oss avtrubbade.

Så låt oss göra något åt detta. Vänd inte bort blicken, börja bry dig. Dina val är viktiga, sammanlänkad med andra har vi en kraft som kan påverka en oansvarig matindustri.

Tommy Heselius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons