Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikproblem skapas – hur tänker kommunen?

Annons

Vad är anledningen till att Gävle kommun skapar trafikproblem vid Hedvigs trädgård på Bergsgatan med en busshållplats som byggs ut i vägen i stället för att bredda vägen? Genom att det bara blir en fil så blir det ett permanent problem och inget som har med busstrafiken att göra.

Hur tänker ni?

Tovi

Svar direkt: Den nya busshållplatsen på Bergsgatan är utformad med en avsmalning så att bilar inte kan köra förbi när en buss står på hållplatsen, så kallad stopphållplats. Det dämpar hastigheten och ökar trafiksäkerheten samtidigt som det förbättrar för busstrafiken.

Att bilarna måste vänta gör det säkert för gående att passera både framför och bakom bussen och hållplatsens höga plattform gör det enkelt för alla busstrafikanter att kliva av och på bussen. I anslutning till den nya hållplatsen bygger vi också en gångpassage och väderskydd på båda sidor.

Bergsgatan trafikeras enbart av linje 4 och bussarna går högst var 20:e minut. För biltrafiken innebär det enbart kortare stopp eftersom trafikflödet i huvudsak går in mot centrum på förmiddagen och i andra riktningen på eftermiddagen.

När den nya hållplatsen är klar kommer vi att ta bort andra hållplatser i närheten och hänvisa till den nya hållplatsen. Det innebär både färre stopp för bussen och en säker hållplats med hög standard i stället för flera hållplatser med låg standard. Vår förhoppning är att den förbättrade busshållplatsen på Bergsgatan gör att boende i området och besökare till närliggande lokaler upplever att bussen blir ett bra alternativ till bilen. 

Martina Hedström

trafikingenjör

Samhällsbyggnad Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons