Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvivelaktigt om genetik

Annons

Artikeln om genetik och ursprung i GD 8 mars tangerar urspårning. I artikeln om medlemmarna i kungahuset och deras ursprung i GD den 8 mars använder Roland Johansson lättvindigt uttryck som känns mycket märkliga att använda i dagens samhälle. ”Äkta blåblodig svensk”, ”helt klockrent tysk”, ”äktfranska” och ”runt 50 procent svenska gener” är några av de hemkokta genetiska begrepp som Roland Johansson uppenbarligen vill föra in då han klassificerar olika personers ursprung.

Jag är inte någon utpräglat vurmande person för vårt kungahus men man blir ju väldigt fundersam när man i en dagstidning utan eftertanke kan utöva dessa tvivelaktiga indelningsövningar av människor och använda ovanstående uttryck. Vad blir nästa steg? Tänk om man nu kan identifiera samiskt ursprung i Daniel Westlings släkt. Är han då inte enligt Roland äkta svensk och hur skall han då klassificeras enligt dennes knivskarpa folkslagsindelning.

Jag tycker att man som journalist borde vara något mer varsam när man väljer hur man beskriver olika personers ursprung och dessutom ha förståelse för att kunskap om olika populationers ursprung är en vetenskap som långt ifrån är vederlagd till ett hundra procent.

P-E Krause

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons