Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valls hage en viktig del i Gävles kulturliv

/

Annons

Läser man GD;s kultursida den 5 januari hittar man rubriken "Kulturen nära dig viktigast för oss". Cecilia Ekebjär som skrivit artikeln undrar vad läsarna tycker om tidningens kulturjournalistik.

Mitt svar är utmärkt inom skönlitteratur, konst och musik. Saknar däremot bevakning och recensioner av ny naturvetenskaplig litteratur. "Kultiverad fritid framstår för mig som människans huvuduppgift" siar Oscar Wilde.

Vad som avses med kultiverat varierar över tid. I dag är naturintresset på väg uppåt igen, vilket visar sig, bland annat genom antalet fågelskådare som ökar. Förståeligt, då fåglar är söta, och många av dem sjunger som Zara Larsson.

Under 2016 fick Gästrikland för första gången en egen landskapsflora, vilket kommer att höja den botaniska temperaturen. Svampintresset har kontinuerligt stigit från Frödings negativa epitet "svampinjoner" till dagens kulinariska upplevelser.

Var hittar vi Gävles svar på Bergianska trädgården i Stockholm och Linnéträdgården I Uppsala? Gävle har Gasklockorna, Teatern, Konserthuset och ett Konstcentrum som ursprungligen var skogsmuseum. Alla inom samma genre.

Inte alla, det finns ett kulturarv som en gång var ett av Sveriges finaste arboretum. I landskapet Gästrikland där 76 procent består av skog bör det finnas ett skogligt utbildningcentrum. Det ansåg länsjägmästare Ragnar Bovallius som med bistånd av kommunen och kyrkan, skapade Valls hage 1956.

Avsikterna med en skogsbotanisk park var förutom det vetenskapliga, att höja det naturvetenskapliga intresset inom skoglig systematik och genetik. Bristande kunskap och intresse från 1980- och 1990-talets kommunledningar ledde fram till dagens misär, vilket betyder ansenliga kostnader vid en tänkt restaurering.

Nyligen renoverades Länsmuseet, lika angeläget är att bredda kulturinriktningen och renovera andra kulturarenor. Varje kulturform behöver sin egen plattform för att utvecklas. Gävle är en liten men växande stad. Ju större stad desto bredare kulturspektrum krävs, för att tillfredsställa större folkmassor.

Staden är välförsedd med många typer av kulturarenor, men saknar sådana inom dicipliner typ naturkultur.

Skogsmuseet Silvanum saknas och kräver adekvat ersättare. Valls hage är en sådan, och med rätt marknadsföring kommer den skogsbotaniska parken att ge följdeffekter inom såväl folkbildning som turism.

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons