Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntar en ny istid runt hörnet?

/
  • Skribenten tror inte att klimatet blir varmare, snarare att vi går mot ett kyligare klimat.

Annons

FN:s klimatpanel IPCC varnar för hotande uppvärmning, påstått orsakad av ökande utsläpp av koldioxid från mänsklig verksamhet. IPCC hotar med 2-4 graders och kanske högre ökning fram år till 2050. 

Men det är egentligen inget hot utan ett löfte om bättre klimat. Varmast sedan senaste istiden var det så kallade klimatoptimum för 8 000-5 000 år sedan. Då var det upp till fyra grader varmare än nu och mycket gynnsamt för Jordens dåvarande liv – inklusive 10-20 miljoner människor. 

Varmare än nu var också bronsåldern, romartiden och den sena medeltiden. Trädgränsen var högre, odlingsgränsen längre norrut och medellivslängden högre än under den mörka tidiga medeltiden och den periodvis kalla Lilla Istiden.

Än varmare var det för cirka 300-65 miljoner år sedan – förutom istider. Då var växt- och djurliv som rikast. Det var 5-10 grader varmare än nu med flerfalt högre koldioxidhalt.

Sedan dess har återkommande istider sänkt temperaturen och minskat koldioxidhalten till nivåer strax över överlevnad för växtligheten. Allt mer livgivande koldioxid har bundits i hav, mark och sediment efter gamla växter och djur. En del av detta återför vi nu med gynnsam effekt på växtlighet och grödor.

Men IPCC varnar för uppvärmning. IPCC glömmer – eller förtiger – att i det långa perspektivet blir det fortlöpande kallare. Enligt iskärnor i Antarktis var det för fem miljoner år sedan 7-8 grader varmare än nu – med fortsatt långsiktigt fallande tendens.

Nu är solen åter minimalt aktiv. Det förebådar kommande kyligare klimat. 

Tege Tornvall

nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons