Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår utmaning är att bli mer lönsamma

Annons

Kära medarbetare på SMT.

Det är säkert många av er som har läst insändaren i Gefle Dagblad där det lyfts flera frågor angående SMT:s framtidsvision och långsiktiga mål. Vi vill tacka för de uppriktiga och viktiga frågor som ställs i texten.

Insändare: Kära SMT-ledning, ge oss motivation och en mening!

För oss i SMT:s ledning är det en hjärtefråga att bemöta skribentens önskan om mer tydlighet och den känsla av osäkerhet som finns i dessa varseltider. Om vi har upplevts som tysta, så vill vi ändra på det med detsamma – våra medarbetare är vår främsta tillgång och ni förtjänar att  ha en god inblick i den situation som vi befinner oss i och vart vi är på väg.

Vi har en tydlig plan för SMT:s framtid. Vår vision är densamma som tidigare; dvs. att vara ledande inom materialutveckling. Men SMT måste förändras för att bli en mer lönsam och långsiktig affär och en hållbar arbetsgivare för våra medarbetare. Varslet är en del i denna långsiktiga förändringsresa.

Organisatoriskt har vi inom SMT nyligen gått mot en decentraliserad struktur där affärsansvaret läggs mer tydligt hos våra fyra starka produktområden Tube, Kanthal, Strip och Powder. Konkurrensen från Asien har förstärkts och kombinerat med prispress och osäkerhet om oljepriset har detta påverkat vår standardaffär inom Tube på ett sätt som varit svår att kompensera.

Vår utmaning är att bli mer lönsamma. Här krävs en justering av vår kostnadsbas. Samtidigt behöver vi utveckla nya material inom våra tillväxtområden och öka vår närvaro på tillväxtmarknader. Vi behöver även fortsätta att förbättra vår interna effektivitet och produktivitet genom att införa nya arbetssätt, samt genom väl övervägda strategiska investeringar som till exempel den nya betningsanläggning som just nu byggs i Sandviken.

Målet måste vara glasklart för oss alla: Sandvik Materials Technology måste först och främst vara en lönsam affär. Vår kärnaffär måste kännetecknas av stabilitet och lönsamhet.

Det är så vi kan vara en attraktiv arbetsgivare på lång sikt och skapa värde för våra kunder och Sandviks aktieägare. Vi i SMT:s ledning har en stor förståelse för den osäkerhet som en varselprocess medför – men låt oss inte bli handlingsförlamade! Tvärtom. Nu krävs att var och en av oss gör sitt yttersta för att vi ska bli mer lönsamma.

Gör din röst hörd där du ser utvecklingsmöjligheter! Säg till där du ser möjligheter till effektivisering! Det är allas vårt uppdrag att värna om vårt fantastiska företag och bidra på det sätt vi kan. Vi alla, som älskar vårt företag, som älskar vår affär, måste stå enade och kraftfulla för att lyckas.

Vi i SMT:s ledning ska göra vårt yttersta för att även framöver kommunicera våra strategier och målsättningar inom respektive produktområde samt vår väg framåt för SMT. Vi ser fram emot en fortsatt konstruktiv dialog.

Petra Einarsson

vd för Sandvik Materials Technology

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons