Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inte underlätta för varandra i trafiken?

/
  • Om vi hjälps åt lite mer i trafiken så kanske den flyter bättre, funderar skribenten. Bilden visar rondellen vid utfarten från Hemlingby köpcentrum.

Annons

I dag när det är vinter är det ju många som beklagar sig över bristande snöröjning, på senvåren brukar många ondgöra sig över alla dessa potthål på gatorna som rentav ”förstör” bilarna.

Hur gärna jag än håller med i alla dessa klagovisor, tänkte jag i stället ta upp frågan varför vi inte försöker underlätta för varandra i trafiken.

Dessvärre är det många som inte ger tecken i en vägkorsning eller i en rondell (cirkulationsplats). Varje gång som någon inte ger tecken vet man ju inte om bilen ska till höger/vänster eller rakt fram.

Nu kan man kanske tycka att det inte är något att hetsa upp sig över, men varför inte försöka underlätta för övriga trafikanter?

När folk kör i en rondell (och har företräde) skulle man kunna tänka sig att så länge man avser att ligga kvar i rondellen, då blinkar man vänster. Jag uppskattar detta vilket gör det enklare för mig att ta beslut – köra eller vänta?

Dessutom slipper jag höra mig själv tänka: Är det så djävla svårt att blinka?

Ett annat exempel på hur man kan underlätta i trafiken:

Om jag kör västerut på Kaserngatan i Gävle och avser att köra söderut när jag kommer till S. Kungsgatan.

Jag ligger då i vänsterfilen när jag kommer till ljussignalen som lyser rött. När jag sedan får grönt kan jag åka fram till halva delen av mötande väg (som har två filer, där den ena svänger norrut på S. Kungsgatan).

Om jag gör det då får en, ibland två extra bilar möjlighet att svänga av i korsningen innan det slår om till rött. Tiden innan det slår om till rött är ganska kort.

Tyvärr är det många som bara åker fram någon meter trots att de kunnat åka fram ytterligare cirka fem meter när de ska svänga till vänster i korsningen.

Vad jag menar är att det kan ju inte vara förbjudet att försöka underlätta för medtrafikanterna.

Det är ju en hel del förare som hetsar upp sig i trafiken, vilket brukar ge upphov till farliga beteenden.

Om vi kan underlätta för medtrafikanterna, kanske trafiken flyter bättre!

Roger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons