Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för SMS-deklaration

Annons

Trots att skatterna har stor betydelse för de flesta människors ekonomi, visar sig kännedomen ofta vara dålig om skatternas omfattning. Undersökningar visar att Svensson missbedömer skatternas omfattning kraftigt. Det handlar om så stora underskattningar som att för varje två kronor man tror att man betalar i skatt, är den faktiska skattebetalningen i själva verket tre kronor. Det är en förkrossande majoritet som tror att skatternas omfattning är lägre än vad den faktiska beskattningen är.

Unga personer har lägre kunskaper än genomsnittet. Företagare är en grupp som har bättre kunskaper än genomsnittet. Detta kan bero på att de flesta företagare direkt sköter om att betala in sina egna (och sina anställdas) skatter.

Stora delar av arbetsgivaravgiften är i praktiken att betrakta som skatt. Endast tre fjärdedelar av lönekostnaden går till den anställde medan arbetsgivaren betalar in resten direkt till staten. Dessutom kan många deklarera med ett SMS eller elektroniskt och behöver inte sätta sig in i hur hög skatten ens är på den del av lönekostnaden som man fått utbetald.

Det är dags att staten slutar dölja skatterna. Gör som i Danmark.

Betala ut hela lönen och dra synligt skatt på den. Det är ytterst en demokratifråga.

Krister Andersson Chef för Skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons