Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthuseffekten – en bluff?

/
  • Kanske är det partiklar från vulkanutbrott som gör att glaciärer absorberar solenergi och smälter i Antarktis.

Annons

Vår planet, Tellus, har tidigare varit drabbad av istider. Den senaste slutade för cirka 10 000 år sedan. Forskarna är i dag eniga om att de naturliga klimatvariationerna framför allt beror på variationer i jordens läge i förhållande till solen. Teorin om denna återkommande klimatvariation lanserades i början av seklet av den jugoslaviske astronomen Milutin Milankovitch (1879-1958), professor i Belgrad och direktör för observatoriet. Den gick då varken att avfärda eller bekräfta. Det är först under de senaste decennierna som forskningen har kommit så långt att teorin har kunnat bekräftas. Data kommer bland annat från iskärnor, som har tagits från Antarktis och Grönlands istäcken, men det är främst genom studier av borrkärnor från djuphavsbottnarna som man har fått kunskap om klimatförhållanden under hundratusentals år.

I dag lever vi i en period med ganska milt klimat, men kan se fram emot att temperaturen gradvis sjunker på sikt, även om den i dag går åt andra hållet. Det relativt milda klimatet anses av vissa forskare bero på ökad solaktivitet.

Växthuseffekten har diskuterats under de senaste åren. Den skulle kunna innebära att den nuvarande, ganska varma, perioden förlängs. På lång sikt kommer dock de naturliga klimatvariationerna att dominera.

Genom borrningar i inlandsisen har man kunnat bestämma både genomsnittlig temperatur och koldioxidhalt med god noggrannhet. Sådana borrningar har bland annat gjorts i Antarktis vid forskningsstationen Vostok. Det är tydligt att det finns en mycket stark korrelation mellan temperatur och koldioxidhalt, men man kan inte utläsa om det är temperaturen som driver på eller tvärtom.

Något som inte diskuteras är hur utsläpp av sot och andra fasta partiklar inverkar på glaciärernas förmåga att absorbera solenergi. Kanske är det partiklar från vulkanutbrott och utsläpp från industrier och uppvärmningssystem, som är den största orsaken till att glaciärerna smälter bort i accelererande takt? Att mörka ytor absorberar mera värme än ljusa är ju känt.

Undertecknad har själv observerat mörka strimmor av smuts i glaciärer i Patagonien. Industrialismens genombrott under 1800-talet och expansion under 1900-talets första hälft är kanske den största boven i dagens klimatförändring?

Vi lite äldre kommer ju ihåg hur det såg ut i Ruhrområdet i mitten av förra seklet. Även i dag ligger partikelutsläppen på alltför höga nivåer, speciellt i Kina, Indien och vissa delar av Europa, med många kolkraftverk.

Naturligtvis bör utsläpp av växthusgaser inte få ske ohämmat. Därför bör forskningen satsas på energikällor som inte släpper ut sådana. Alltså bör kolkraftverken omedelbart stängas och ersättas av kärnkraftverk, på sikt förhoppningsvis, fusionskraft. Våra fordon bör inom en snar framtid kunna drivas av elektricitet genom utveckling av effektivare bilbatterier. Målet bör vara att vår jord och atmosfär skyddas mot nedskräpning av onödiga utsläpp i form av gaser och fasta partiklar.

Ulf Norlén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons