Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan göra tredubbelt mer för att hejda klimatförändringarna

/
  • Sverige kan bli en lysande fyrbåk som leder marschen bort från fossilsamhället. Om vi bara vill och vågar, skriver Torbjörn Vennström.

Annons

När 197 länder skrev under klimatavtalet i Paris lovade de att begränsa den globala uppvärmningen till väl under plus två grader, med siktet mot plus 1,5 grader. Samtidigt gav de frivilliga löften om hur mycket de ska begränsa sina egna nationella utsläpp till 2030 för att nå målen.

En ny FN-rapport visar nu att ländernas åtaganden motsvarar bara en tredjedel av vad som verkligen behöver göras. Ländernas nuvarande åtaganden pekar mot att vi kommer att ha en tre grader varmare värld inom 80 år. Det innebär många globala katastrofer och kanske en miljard människor på flykt.

Sveriges chans att påverka de globala utsläppen direkt är ju inte så stor. Vi är ett litet land. Enda möjligheten är att gå före och driva på andra länder att anstränga sig mer.

Alltså, vi bör tredubbla våra ansträngningar.

Vi kan ta fram en nödplan för att vara nära noll i utsläpp redan 2035 i stället för som nuvarande mål om 2045.

Vi kan nödstoppa motorvägsbygget förbifart Stockholm och föra över alla resurser till storsatsning på kollektivtrafiken.

Vi kan förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2025 och tredubbla koldioxidskatten.

Vi kan ta ett statligt jättelån för att storsatsa på sol- och vindkraft, subventionera byggen av nollenergihus och klimatrenoveringar av bostäder.

Vi kan sätta ett nationellt mål om att halvera köttkonsumtionen och ställa om hela vårt jordbruk. Och vi kan göra mycket mer än så.

Sverige kan bli en lysande fyrbåk som leder marschen bort från fossilsamhället. Om vi bara vill och vågar.

Torbjörn Vennström

med i Klimatvalet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons