Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste stoppa slöseriet inom välfärden

Annons

Våra välfärdssystem står inför utmaningar och förväntningar och för att klara dessa i framtiden så behövs alla goda krafter i samhället vara med.

I GD den 15/2 på debattsidan så skriver Vänsterpartiet om miljarder kronor som flyter omkring i form av vinster till privata bolag.

Men det som saknas är Vänsterpartiets syn på slöseriet inom kommuner och landsting. Varför skriver Vänsterpartiet ingenting om deras slöseri?

Vår finansminister noterade för några veckor sedan att vi kommer att behöva ytterligare cirka 200 miljarder för att klara alla framtida åtaganden i samhället, det betyder troligtvis ökade skatter och nedskärningar inom välfärdsområdena.

När det gäller ekonomi och kvaliteten inom detta viktiga område så kan vi först konstatera följande, de kontroller och utvärderingar som utförts av:

Sveriges Kommuner och Landsting, Socialstyrelsen och Skolinspektionen så får privata utförare bättre betyg än de offentliga och de anställda trivs bättre inom den privata delen.

Då ställer man sig frågan: Varför ligger ett förslag om att försämra ekonomin, kvalitén, valfriheten och innovation inom välfärdssektorn?

Den privata delen tycks ju enligt Vänsterpartiet ha miljardvinster. Hur är detta möjligt? Varför har inte kommunala bolag miljardvinster, speciellt när de till exempel verkar ha lägre löner och sämre arbetsmiljö (enligt Sveriges Företagshälsor och SCB ) än den privata delen?

Vi skattebetalare vill ju naturligtvis ha bästa möjliga service och förhållanden för alla våra välfärdkunder till en lägsta skattekostnad.

Det som hänt de senaste årtiondena är ju den nya konkurrenssituationen mellan de offentligt ägda bolagen och alla privata företag. Detta har bidragit till alla möjliga jämförelser:

Ekonomin diskuteras öppet, där talas det mest om övervinster medan slöseriet som ger förluster talas det mindre om.

Kvalité, mångfald, valfrihet och konkurrens för innovativa förslag och utveckling noteras också men tyvärr i mindre skala. För att vi ska få resurser till den framtida viktiga välfärdssektorn så bör man låta de effektiva privata företagen leda utvecklingen och inte slösa bort miljarder inom kommuner och landsting.

Bår gamla socialdemokratiska finansminister Kjell-Olof Feldt sa en gång: "Vinsten i ett företag är den enda renodlade bevakaren av att resurser utnyttjas effektivt”.

Slöseriet däremot dränerar skattebetalarnas pengar och reducerar resurserna till välfärden

Eftersom slöseriet inom den offentliga välfärdssektorn är besvärliga att hantera och komplexa så bör vi göra minst följande så att vi får ut max av våra skattepengar:

1) Beställare och utövare bör vara åtskilda för att ekonomin och ansvarsdelarna ska fungera fullt ut.

2) Kommuner och landsting måste bli mer professionella med att hantera ekonomin och kvalité så att vi undviker miljardförluster

Vi måste bli mer professionella inom kommuner och landsting så att våra skattepengar inte slösas bort på mindre kompetenta aktörer (gäller såväl offentliga enheter som privata) och vi måste ha system som säkerställer att våra skattepengar används på det mest effektiva sätt och inte slösas bort på ineffektivitet.

Sänk skatten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons