Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill se politiker som visar mod

/

Annons

Den globala uppvärmningen och de klimatförändringar som följer i dess spår är ett unikt problem som vi människor aldrig tidigare ställts inför. Vi behöver förstå vilken framtid det är vi skapar för våra barn och vi behöver förstå det nu.

Föräldravrålet är en samling pappor, mammor, bonusföräldrar, storasystrar, gudfäder och vänner som vill att alla barn, både i Gävle och i övriga världen, ska kunna förlita sig på att vuxna för deras talan och agerar i klimatfrågan.

Det gäller såväl politiker och näringslivsrepresentanter som enskilda individer. Vi tycker inte att det sker tillräckligt i dag. Det vi i stället ser är vad vi kallar en ”klimatglugg” mellan vad forskning visar och hur politikerna planerar för framtiden. Det gäller både Sverige, Europa och globalt.

Föräldravrålet tror på en mångfald av lösningar. Det finns ingen snabb lösning för att lösa klimatproblematiken. Lösningarna kommer att se olika ut för olika personer och på olika platser runtom i världen.

Alla är välkomna att med skilda intressen och kompetenser hjälpa oss i Föräldravrålet i kampen att föra ut budskapet om det enda moraliskt riktiga att göra; att lämna över en värld som är uthärdlig att leva i till alla uppväxande barn och generationer efter det.

I dag lånas det i stället av barnens resurser. Utan säkerhet och med skyhöga räntor framöver. Politikerna har fastnat i ”klimatfällan”, men till skillnad från ”Lyxfällan” i tv så går det inte att skicka in två experter, skriva ett kontrakt, ringa några samtal och sälja sitt överdåd på loppis för att på en månad ta sig ur knivigheterna.

Teknik, ekonomi eller politik löser inte klimatproblemen på egen hand. Bakom varje uppfinning, teori och politiskt beslut står en eller flera människor. Tekniker, ekonomer och politiker av kött och blod. Som alla vill se en framtid utan klimatkaos med konflikter och lidande.

I Föräldravrålet har vi tagit sikte på politikerna. Vi vill se politiker som visar mod och beslutsamhet och som i framtiden kan se sina barn i ögonen och svara på frågan ”Gjorde ni inget?”

Svaret ska lyda:

Jo, vi vågade agera. En dag i mitten av 2010-talet vände vinden. Från ett mycket svårt läge banade modiga och resoluta politiker från Sverige väg och tog kloka beslut om utsläppsminskningar, förnybara energilösningar och energieffektiviseringar.

Det ekonomiska systemet förändrades i grunden, samtidigt som en rad innovationer och smarta uppfinningar introducerades.

Alla som bidrog till lösningarna på mänsklighetens största utmaning var just människor. Människor som kände ett ansvar för kommande generationer och förde barnens och kommande generationers talan i klimatfrågan.

Var med och skapa förändring du med. Gå med i Föräldravrålet på foraldravralet.se.

Kajsa Nerdal

talesperson, Föräldravrålet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons