Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att lära av historien

/
  • Det är viktigt att lära av historien, menar skribenten. Här Adolf Hitler.

Annons

Jag röstar varken på SD eller V. Vad jag däremot inte kan förstå i den politiska debatten är när man gång på gång återkommer till att SD har sina rötter i nazism och hur vedervärdig historia de har. Där fanns förintelseläger mot judar, oliktänkande och minoriteter. Cirka tio miljoner avrättades samt många miljoner dödades i kriget.

När det gäller kommunismen talar man aldrig om dess blodiga historia och hur miljontals människor fick svälta ihjäl. Före och under andra världskriget svalt cirka 100 miljoner människor ihjäl i Sovjetunionen, samt åtskilliga miljoner som dog i kriget. Ett stort antal avrättades likaså.

Efter kriget fortsatte den bestialiska förtryckarregimen på många olika sätt genom till exempel reseförbud, oliktänkande spärrades in på mentalsjukhus och läger. Detta pågick till 1990 då kommunismen föll, men oliktänkande har även i dag svårt att göra sina röster hörda.

De här två historiska perioderna pågick samtidigt. Att vi vet så mycket om nazismen är att tyskarna var helt otroliga på att dokumentera allt de gjorde i detta sammanhang. Från Sovjetunionen finns inte denna dokumentation, utan den kom i dagen mycket senare och då genom att det mesta smugglades ut.

På 1960-talet ledde Mao det kommunistiska Kina. Han genomförde den så kallade kulturrevolutionen där cirka 30 miljoner kineser dog av svält eller avrättades.

Jag tar inte någon av dessa regimer eller ideologier i försvar men man ska inte blunda för verkligheten. Det man kan säja är att nazismen föll ihop och tog slut i och med att andra världskriget upphörde.

Det är viktigt att vi lär oss historia och av historien, så vi förstår det som händer och sker i dag.

Anita Runvald

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons