Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill de verkligen flytta härifrån?

/
  • Vill verkligen poliserna flytta härifrån till skogen vid Kungsbäck? undrar Barbro Sollbe

Annons

Inte ett pip från polisen… Är det verkligen våra polisers önskan att flytta ut från centrala Gävle till skogen bortom Kungsbäck, intill whiskyfabriken? Det som åklagarkammaren, i dag samlokaliserad med dem i polishuset, tackar nej till. Eller vill våra poliser, liksom våra brandmän, helst slippa?

Det frågade jag i en debattartikel i Gefle Dagblad den 27 oktober.

Bakgrunden är det lobbyarbete för ett externt, monumentalt nybygge som bedrivs av räddningstjänstens chef Nestor Wallberg, tidigare bland annat Läkerolchef, och dess styrelseordförande Niclas Bornegrim. Denna byggnad är, i deras vision, tänkt att rymma inte bara brandmännen i Gävle utan även poliserna. En flytt som riskerar att försämra medborgarnas säkerhet, enligt brandmännens fackliga organisationer.

Så vad tycker poliserna? Det var min fråga, och jag utgår ifrån att en och annan polis har läst den. Polisen har fackliga organisationer där detta ärende torde ha stötts och blötts.

Och här finns presstalesmän, regionalt och nationellt, och säkert också enskilda polismän med åsikter. Har den berömda munkavlen flyttats över från räddningstjänstens styrelse till polishuset? Riskerar underställda poliser repressalier om de framträder?

Transparens är ett begrepp som ofta används i demokratisammanhang, ett gott verktyg inom samhällsplanering liksom exempelvis politik och näringsliv.

Transparent offentlig information är begriplig för de berörda, och det gäller inte bara fattade beslut utan även förutsättningar och alternativ för beslut. Transparens motverkar försök till mygel, smussel och korruption och kan översättas med det vackra ordet klarspråk.

Så, varför så blyga, poliser? Varför inte tala ur skägget? Ge Gävleborna tillgång till information om er inställning! Ge oss insyn och klarspråk!

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons