Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ni förstöra denna anrika kulturallé?

/
  • På onsdag den 18 oktober kommer ärendet om träden och busshållplatsplaneran upp i Samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Till ledamöterna i Samhällsbyggnadsnämnden i Gävle kommun: På onsdag den 18 oktober, kommer ärendet om fällning av elva träd efter Staketgatan och bygge av två busshållplatser.

Vill ni vara med och förstöra denna anrika, fina, kulturallé från sekelskiftet 1800/1900-talet, då ska ni rösta ja. Men kom då ihåg att det är bara ni i nämnden, som röstar ja, resten av Gävles invånare röstar nej. Åtminstone nästan till 100 procent.

Staketgatan är Gävles mest trafikerade gata. Troligen över 10 000 bilar per dygn. Dessutom utryckningar med polis, brandkår och ambulans, ett 15-tal gånger per dygn.

Gatan är totalt igenkorkad vid fem-sex tillfällen per dygn. Trafiken står stilla. Att då anlägga två nya busshållplatser och dra in nya busslinjer verkar inte särskilt intelligent.

Samhällsbyggnadschefen Helena Werre hänvisar till att det finns de som arbetar på Lantmäteriet, socialkontoret och Skatteverket, som kommer att utnyttja dessa platser. Det är inte ens tio personer, som arbetar på dessa platser och som kommer utifrån. Ska man då bygga dyra hållplatser för dessa tio?

Då är det bättre att använda hållplatserna på Nygatan, som ligger 75 meter från Skatteverket och socialen. Det finns också en hållplats i början av Västra vägen. Och kan man gå 200 meter extra, så finns två hållplatser på Valbogatan som inte är så trafikintensiv.

Ni i nämnden borde i stället ta upp frågan om att omfördela trafiken på Staketgatan till andra vägar genom Gävle. Det kan inte vara rätt att denna gata ska vara en genomfartsgata för så många fordon. Ni borde också fundera på om inte alla boende på Staketgatan ska ha nya treglasfönster med ljuddämpning monterade och bekostade av kommunen. Det är en sanitär olägenhet av stora mått att behöva ha denna trafik utanför fönstren, dygnet runt.

Det är märkligt att den här avdelningen, Samhällsbyggnad, figurerar så mycket i Press och TV och då inte på ett positivt sätt. Ni måste ta beslut, som går stick i stäv med vad innevånarna tycker, tänker och önskar. Vore det inte på plats med en dialog med innevånarna innan ni sätter igång med era projekt. Vore det inte rätt att informera i god tid vad ni håller på med.

I Staketgatsdramat fick vi av egen kraft reda på att träden skulle sågas ner, fyra dagar före arbetets början. Det är inte bara dumt mot byggaren NCC, som förberett sig att börja jobbet denna dag. Det är chockerande för alla Gävlebor, som bor runt Staketgatan, att få reda på projektet så sent.

Måndagen den 2 oktober överklagades ärendet även till Miljödomstolen i Östersund. De skickade ärendet till länsstyrelsen i Gävle på tisdagen med förfrågan om vi inkommit i rätt tid med överklagandet. Länsstyrelsen kunde inte annat säga än att det var i rätt tid, eftersom formuleringen på blanketten löd: "Överklagande kan ske tre veckor efter att man fått vetskap om länsstyrelsens givna dispens". Vi fick vetskap om detta den 28 september 2017. Länsstyrelsens beslut är från juli 2016.

Nu återstår att se hur lång tid Miljödomstolen tar på sig, det kan dröja en vecka, ett år, eller två. Samhällsbyggnadsnämnden bör ändå ge ett rungande nej till att bygga dessa busshållplatser. Gör något positivt nästa gång för era kunder skattebetalarna, Gävles invånare.

Kenneth Bognesand

bor 15 meter från de träd som ska fällas

Svar: Samhällsbyggnadsnämnden är en myndighetsnämnd vilket betyder att sammanträdena inte är öppna för allmänheten. Däremot är beslutsprotokollen en offentlig handling och kommer att publiceras på gavle.se. 

Eva Jackson

Förvaltningschef Samhällsbyggnad Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons