Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindfallsgruvan: Processen mot tillstånd har inte börjat än

Annons

Svar till Patrik Jansson: Vi på Samhällsbyggnad Gävle, miljö-och hälsoskydd fick en remiss från länsstyrelsen den 19 april. Remissen avser en ansökan gällande bearbetningskoncession.

Detta innebär att den sökande ska visa att fyndigheten sannolikt kan tillgodogöras ekonomiskt. En utvinning får inte vara olämplig i förhållande till andra allmänna intressen som till exempel riksintressen.

Insändare: Märkvärdigt vad tyst det är om gruvplanerna vid Forsbacka

Det förslag på remissvar som vi upprättar kommer sedan att beslutas i samhällsbyggnadsnämnden den 17 maj.

För att få påbörja en gruvverksamhet krävs en bearbetningskoncession enligt minerallagen. Genom beslutet om koncession avgörs vem som har rätt att utvinna de mineral som finns i området.

Koncessionen ger dock inte någon rätt att påbörja verksamheten, för det krävs bland annat tillstånd enligt miljöbalken. I den processen kommer sökande att hålla samråd med länsstyrelsen, kommun och andra myndigheter, men även med berörda närboende, jakt- och fiskevårdsområden samt med allmänheten innan en ansökan kan lämnas in. Denna process har inte påbörjats i nuläget.

Det öppna brevet avslutas med frågan ”Kan jag få en garanti på att detta är riskfritt?”. Det är denna fråga som de kommande prövningarna ska utreda.

Vänliga hälsningar

Patrik Gustavsson

Tf Miljöchef Samhällsbyggnad Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons