Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

X-Trafik och Upptåget borde komma överens

Annons

Härom veckan noterade jag i dessa energispartider med tillfredsställelse att X-Trafik hade utökat tågtrafiken till Sundsvall, men hur gör man söderut – snarast tvärtom. Här skär man ner trafiken med Upptåget. Av någon obegriplig anledning vägrar X-Trafik betala sträckan Skutskär–Gävle (enligt konduktör på UL). Det måste vara sällsynt enfaldigt att inte använda tåget hela sträckan till och från Gävle. Eftersom vartannat tåg som kommer till Skutskär inte kan stå kvar där utan måste endera köra tillbaka till Tierp och vänta, eller än värre, ibland åka till Gävle. Tåget går alltså fram och tillbaka till Gävle utan passagerare. Den som vill åka dessa turer måste sätta sig på bussen cirka en halvtimme tidigare än som skulle behövas och i vinterkylan stå och vänta på Skutskärs station.

Som gammal Uppsalabo vet jag att folk på sträckan till Gävle gärna reser till Gävle för att handla i stället för till Uppsala, vilket gynnar Gävle kommun. Vidare har Upptågets ägare bidragit till en extrem tillförsel av folk till Furuviksparken sommartid vilket också gynnar Gävle. Tåget har då många gånger varit överfullt och extrabussar har behövts.

Upptåget har varit mycket lyckosamt att värva passagerare, tågen på morgon och kväll är ofta överfulla och UL har fått köpa extratåg och hyra in tåg vid andra tillfällen. Jag åker Upptåget 50–60 gånger per år och njuter av att resa snabbt och energisnålt med trevlig service på tåget.

För mig är det obegripligt att UL och X-Trafik inte kan komma överens. I väntan på att detta löser sig med länssammanslagningar så ber jag X-Trafik eller Gävle kommun att förklara orsaken till detta slöseri.

Tommy Lindell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons