Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2008. Ett skitår.

Annons

2008. Året då en global finanskris inte bara omintetgjorde enorma tillväxtsiffror utan även förvandlade högkonjunkturen till en recession när vinstvarningarna reviderades till nedskrivna prognoser. Likviditetsproblem spred sordi över bolagsstämmorna och västvärldens politiker trotsade den statsbärande ideologin – kapitalismen – genom att förstatliga bankväsenden, ställa finansmarknader under förmyndarskap och göra internationella företag till föremål för räddningsoperationer. 2008. Året då trosvissa kapitalister började ifrågasatta de grundläggande ekonomiska drivkrafternas förmåga att ackumulera förmögenhet och dygdetikens renässans kunde skönjas mellan raderna.

Vi som utfärdat tvärsäkra uttalanden och kategoriska påståenden – politiska som ekonomiska – får med facit i hand vackert erkänna att vi haft åt helvete fel. Utläggningarna har stundvis haft lika mycket verklighetsförankring som Saidas syner, inte så mycket för att analyserna varit illa underbyggda, utan för att 2008 bjöd på så många skrällar att året blir de monumentala felbedömningarnas år.

Även toppskiktet av analytiker med makt över problemformuleringen och förskrivningen av lösningar har cyklat rejält i år. Det visar den amerikanska tidskriften Foreign Policy som listat de tio sämsta förutsägelserna 2008. Här återfinns Arjun Murti, oljeanalytiker på Goldman Sachs, även titulerad Oljeoraklet, som i maj noterade att oljepriset skulle landa mellan ”150 och 200 US-dollar per fat”. I dag kostar ett fat drygt 40 dollar.

Donald Luskin, aktad och informell rådgivare åt McCain, idiotförklarade i sin tur alla som spådde att världsekonomin gick mot recession. Och Luskin, som numer går under titeln ”the Stupidest man live” i den liberala bloggosfären, var inte ensam om tokiga uttalanden. Dennis Blair, framhållen som potentiell rådgivare i säkerhetsfrågor åt Obamaadministrationen, viftade undan farhågorna om pirater med orden ”det krävs en flotta av USA:s storlek för att på allvar störa oljetransporterna”. De somaliska piraterna punkterade den profetian i samma stund de kapad den saudiska oljetankern.

På föga hedrande första plats tronar New York Times respekterade kolumnist, William Kristol, som fastslog att Obama inte hade en chans att besegra Hillary Clinton i ett enda amerikanskt primärval. Ok, Kristol. I dag ryktas det att Times söker febrilt efter Kristols efterträdare...

2008. Ett skitår av episka mått för merparten av alla prognosmakare, med (en tveksam) reservation för sierskorna som tar 17.80 kronor minuten.

SOFIA GUERRERO

ledarskribent

sofia.guerrero@gd.se

Mer läsning

Annons