Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikanska ikoner

Annons

Ich bin ein Berliner, sa president John F Kennedy på besök i dåvarande Västtyskland vid en ceremoni i juni 1963 i Västberlin. Hela den västtyska nationen rodnade generat, åtminstone den del som inte vek sig dubbel av skratt.

Jag är en berlinare, menade Kennedy att säga. Men det blev ett ord för mycket och Kennedy sa egentligen ”jag är en syltmunk”. Hade han sagt ich bin Berliner, så hade det blivit rätt.

Några månader senare, den 11 november, föll skotten i Dallas.

Som president uträttade John Fitzgerald Kennedy inte särskilt mycket. Han var en mediepresident som förmådde nå fram till vanligt folk fast han kom från förhållanden som medelamerikanen inte ens kunde drömma om.

Efter sin död blev han en ikon i amerikansk historia. Än i dag hyllas han som en mycket större president än han verkligen var.

Fem år senare, den 4 april 1968 skapades ännu en ikon, långt större och mer betydelsefull i amerikansk nutidshistoria. Medborgarrättskämpen Martin Luther King jr, sköts till döds på ett hotell i Memphis, Tennessee endast 39 år gammal.

Baptistpastorn Martin Luther King jr har blivit en symbol för ickevåld, trots att han själv mötte mycket våld under sin kamp för de färgades rättigheter inte minst rösträtt. Han är också en symbol för tron på människans inneboende godhet och alla människors lika värde.

1964 fick Martin Luther King jr resa till Oslo för att ta emot Nobels fredspris. En pristagare långt mer värdig än många andra.

Martin Luther King jr är nog mest känd för den berömda frihetsmarschen, den 28 augusti 1963 då fler än 200 000 människor från hela landet samlades i Washington D.C. på temat ”marsch till Washington för jobb och frihet”. Vid Lincolns minnesmonument höll Martin Luther King sitt berömda tal: Jag har en dröm…

”Jag har en dröm, att en vacker dag skall nationen resa sig och förstå... att alla människor är skapade lika... Jag har en dröm om att en dag skall mina fyra små barn leva i en nation där de inte skall bli bedömda av deras hudfärg, utan enligt innehåll av deras karaktär.”

När Barrack Obama svor presidenteden i tisdags gjorde han det i andra ändan av det väldiga the Mall, alltså mitt emot Lincolnmonumentet, och tankarna gick osökt till Martin Luther King jr och hans gärning.

Mer läsning

Annons