Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en jul

Annons

Jular kommer och jular går och nu är det återigen dags att falla i nostalgiska tankar och ta sig rätten att tala om varför vi firar jul. Jesu födelse, nämligen, vilket får skolbyråkrater – och en del prästerskap – att närmast svimma av förskräckelse.

Det är alltså dags igen. I Småland har en rektor bestämt att skolavslutningen inte ska ske i kyrkan och gamle kd-ledaren Alf Svensson ställer den berättigade frågan: ”Tänker dumhetens apostlar göra ungdomar urarva vår kultur?”

Kristendomen kom till Sverige för drygt 1 000 år sedan och vårt land är uppbyggt kring kristendom och den kristna traditionen. Julen och påsken är de två stora högtiderna och det borde vara en självklarhet att fira jul i den andan. Varför ska vi annars fira jul? Och om inte en kyrka duger, ska terminsavslutningen förläggas till något köpcentrum?

Alf Svensson har varit och hört en kör sjunga ”gudomligt vackert” och undrar nu om man får säga så. Det skulle väl heta att de sjöng ”skitbra” kan man ana, skriver han.

Min barndoms tomte finns inte längre. Viktor Rydberg och Jenny Nyström har ersatts av Walt Disneys kommersiella gubbe som säger hö-hö-hö och påstås krypa ner genom skorstenen. Är det verkligen förenligt med arbetsmiljölagstiftningen att krypa i skorstenar?

Och de svenska julsångerna börjar försvinna. För en tid sedan såg jag ett TV-program med julsånger. Tre kända schlagertjejer stod där och åmade sig och sjöng rakt igenom på engelska/amerikanska. Varför ska Stilla natt sjungas på engelska i svensk TV? Om det åtminstone varit på tyska som är originalspråket. När kommer ”Hej, tomtegubbar” på engelska?

Julbordet är heller inte vad det varit. När fick ni inlagda grisfötter senast? Eller hemgjord pressylta. Och när såg ni ett dekorerat grishuvud på ett julbord senast? Skinka, köttbullar, prinskorv och sill står sig visst annars förändras menyn, åtminstone delvis. Utfiskningen har inte stoppat lutfisken så fortfarande får julbordet godkänt också vid en sentimental resa bakåt i tiden.

Som sagt, jular kommer och jular går och generation följer på generation, som Viktor Rydbergs tomte filosoferade kring. Men kvar står dock att stjärnan lyste över krubban i Betlehem och den som inte förstår symboliken i detta är i många avseende urarva hela vår civilisation.

God jul!

TORD BERGKVIST

f d politisk redaktör

tord.bergkvist@bredband.net

Mer läsning

Annons