Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du skuldsatt, lille vän?

/

Annons

sina barn är ett välkänt men obegripligt fenomen. Alltför många är de som på sin myndighetsdag finner att de har mängder av obetalda p-böter att betala eftersom de ovetandes har ”ägt” familjens bil under sin barndom och uppväxt. Totalt har 80 000 svenska barn skulder hos inkassoföretag, enligt en rapport från Datainspektionen.

av många. Ett annat är de barn, ungefär 40 000, som på sin myndighetsdag får kravbrev från kronofogden därför att de har en skuld till landstinget. Så sker till exempel i landstinget Gävleborg, som alltså fortsätter att driva in vårdskulder från barn.

kan vi inte göra annat”, säger landstingsjuristen Stefan Jakobsson till Arbetarbladet. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg hävdar dock motsatsen och menar att ”Gävleborg kan välja samma väg som andra landsting gjort”.

Just det! Men i landstinget Gävleborg, som har 1 350 skuldsatta barn att driva in pengarna från, fortsätter verksamheten oförtövat. Andra landsting skuldsätter inte längre barn, alternativt skriver av skulden när barnet fyllt 18 år. Andra landsting följer föräldrabalken, som säger att föräldrar ansvarar för sina barn, och FN:s barnkonvention vilket innebär att de skriver sjukvårdsavgifterna på föräldrarna och inte barnen.

Det är ju så självklart att man inte ens skulle behöva diskutera det!

landstinget Gävleborg. Här hänvisar man bland annat till en dom i tingsrätten som säger att landstinget kan kräva tillbaka gamla skulder av ett barn som blivit myndigt. Kan kräva tillbaka, alltså. Inte måste kräva tillbaka...

Det är därmed svårt att se hur någonting skulle kunna hindra landstinget Gävleborg från att skriva av de skulder de 1 350 barnen har (obetalda läkarbesök bland annat), alternativt föra över dem på föräldrarna. Det borde vara möjligt inte minst mot bakgrunden att finanslandstingsrådet Ann-Margret Knapp, S, helst vill slippa driva in skulder från barn. Hon har dessutom stöd av Socialdemokraternas distriktsordförande Raimo Pärssinen som har uppmanat landstinget att skriva av skulderna.

Det som varit möjligt i andra landsting, till exempel Skånes, borde ju rimligen vara möjligt också i landstinget Gävleborg. Sluta skuldsätta barnen, skicka räkningarna till föräldrarna. Det är de som har försörjningsansvaret för sina barn.

privata köp har lagen skärpts så att föräldrar inte kan sätta sina barn i skuld, men varför har landsting, stat och kommuner undantagits?

Naturligtvis måste samma regler gälla överallt. Barn ska inte behöva bli skuldsatta!

GD 2 MARS 2009

Foto: SCANPIX

Mer läsning

Annons