Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arvet efter Bush

/

Annons

När George W. Bush lämnar Vita huset efter åtta år innebär det en stor lättnad, både i USA och världen över. Milstolparna som definierar hans politiska karriär – The Patriot Act, fånglägret i Guantanamo, invasionen av Afghanistan och Irak, rättsskandalen Abu Ghurayb, hanteringen av orkanen Katarina... – motiverar usla opinionssiffror. Enligt en färsk mätning från CNN/Opinion Research Corporation framgår att 75 procent av amerikanerna inte kommer sakna president Bush. Många amerikaner hävdar att han är den sämste presidenten någonsin, men det beror naturligtvis på vilka kriterier man använder. Bush får i första hand vägas mot den kriminelle Richard Nixon och mot korruptionen hos Warren Harding 1921-23.

Utan tvekan har Bush genom sin arrogans, inskränkthet och fanatism skadat USA:s anseende. FN:s dåvarande vapeninspektör, Hans Blix, har i bokform beskrivit hur skrupelfritt Bushadministrationen agerade med sina obestyrkta påståenden om irakiska massförstörelsevapen. Månader efter invasionen landade Bush på ett hangarfartyg med budskapet om en storartad seger. Ett uttalande som inte bara motbevisats – Bagdad är i dag en etniskt rensad stad, relationen mellan sunni och shiamuslimerna bedrövlig och Irans inflytande i regionen större än någonsin - utan även beklagats av Bush själv i hans sista tal till nationen.

Redan att Bush blev president är en av de stora skandalerna i amerikansk historia. Demokraten Al Gore fick totalt klart fler röster, men avgörande blev resultatet i Florida. Många tusen röster där kom aldrig att räknas, vilket sannolikt missgynnade demokraterna. Därmed bereddes vägen för Bush, som alltid avskytt miljöpolitik och som fått stora ekonomiska bidrag från oljeindustrin i främst Texas. Att stoppa USA:s undertecknande av Kyotoavtalet var inte oväntat bland det första Bush gjorde som president.

President Bush är helt en produkt av den kristna högern. Hans kampanjmakare Karl Rowe, en av flera kring Bush som sedan tvingats avgå till följd av lagöverträdelser, byggde i mycket på mobilisering av denna grupp. Med terrorhotet som förevändning har rader av frihetsinskränkande åtgärder vidtagits.

Aldrig tidigare har USA haft en kristen fundamentalist i Vita huset, en president som satt bibeln före konstitutionen och dess principer trots att åtskillnad mellan kyrka och stat har varit en av grundprinciperna i amerikansk politik ända sedan Thomas Jefferson och självständighetsförklaringen.

Ekonomiskt har Bush, med Ronald Reagan som proklamerat föredöme, drivit sitt partis linje att marknaden klarar allt och politikerna inte ska ingripa. Hans fiasko på detta fält är totalt, han avslutar sin presidentgärning med att förstatliga banker och lämnar efter sig ett gigantiskt budgetunderskott och ett USA i den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talsdepressionen.

Barack Obamas tillträde som USA:s förste färgade president vore en historisk händelse under alla förhållanden, men den glädje och de förväntningar han möts med är naturligtvis extra stora genom kontrasten till den på så många sätt skadlige företrädaren.

GD 18 JANUARI 2009

Mer läsning

Annons