Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara döda fiskar flyter med strömmen

Annons

på väg hem från storstan, blickar ut genom fönstret och ser snön växa sig högre för varje mil norrut. The Jackson Five spelas på radion. Jag njuter av att snart få komma hem – hem till Gävleborg, hem till min lilla by, den som av vissa kallas ”världens ände” och som består av elva hushåll och där Agnes bor.

Kontrasterna är skarpa mellan att fika på creddiga Södercaféer och att gå på en långpromenad i skogen. Hur man än vrider och vänder på det så är det nästan ingenting som slår känslan av att komma hem. Man behöver inte oroa sig över om man är exkluderad eller inkluderad i någon fashionabel grupp, eller om man ska hitta någon gemenskap i vilken det finns ett outtalat krav på att följa flockens konformism.

För att accepteras krävs det ju tyvärr ofta att man smälter in. Det finns ofta krav på att du ska se ut och bete dig på ett visst sätt. Om du inte väljer rätt outfit – ja, då kanske du får ägna dig åt att mata duvor i stadsparken under återstoden av ditt liv. De äter säkert med glädje upp fågelfröna och kanske skiter de även på dig när påsen är tom.

ofta som pingviner – de följer de beslutsammaste och de flesta klär sig identiskt. Om du vill bära uniform – bli militär! De verkställer alla order och reflekterar aldrig över konsekvenserna.

Anpassning är inte bara dåligt. Du kan ju själv manipulera din omgivning med kläderna du tar på dig. Det är med kläderna som du skickar ut de allra första signalerna och avslöjar hemligheter om dig som person; vem du är, vad du sysslar med, vad du vill och ibland också var du kommer ifrån när du träffar en ny människa. I andra hand kommer ditt utseende, kroppsspråk och talspråk. Det är alltid roligt med lite skådespeleri, men glöm aldrig dig själv bara.

Jag tycker att det personliga, estetiska uttrycket är intressant – bejaka det! Kopiera aldrig andra. Var den som du verkligen är! Du behöver inte vara rebellisk för den sakens skull. Det är dina kläder som är det första intrycket av dig som du bjuder alla nya människor på. Men för all del, känn först efter om det är rätt för dig att exponera din personlighet genom dina kläder. Är du ointresserad av att klä dig för att signalera budskap och kanske är lite mer av den blyga typen så låt helt enkelt bli. Viktigaste är att du är dig själv! Det är bara döda fiskar som flyter med strömmen.

AGNES HEDBERG

Gästkrönikör

limeonline@hotmail.com

Mer läsning

Annons