Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn ska inte stängas av

/

Annons

antog FN:s generalförsamling konventionen om barnets rättigheter och det är nu internationell lag. I artikel tre sägs att barnets bästa alltid ska komma i främsta rummet.

Man kan knappast påstå att det tänkandet styr i Gävle när barn portas från dagis. Det är visserligen i det stora perspektivet en obetydlig fråga men för de barn det gäller är det stort att inte få gå och träffa de kompisar man har, få vara med om sångstunder, äta med de andra och så vidare. Att de stängts av beror på att föräldrarna inte betalat avgifterna. Barnen straffas för föräldrarnas försumlighet.

att dagis inte är en barnförvaring utan att verksamheten där på olika sätt är bra för barnen så kan avstängningen inte betraktas på annat sätt än att barnets bästa inte kommit i främsta rummet.

Har inte föräldrarna råd? Jo, säger Inger Mohlén på barn- och ungdomsförvaltningen i en intervju i Gefle Dagblad. Avgiften för barnomsorgen är inkomstprövad och de som har låg inkomst har också en låg avgift. Prövningen är till för att alla föräldrar ska ha råd att utnyttja förskola (dagis) och fritidsverksamhet. Kommunen stämmer också alltid av med socialtjänsten innan ett barn stängs av.

Förra året blev 148 barn avstängda från dagis och fritids i Gävle. Det kan finnas legitima skäl men generellt bedömt beror det på att föräldrarnas bara struntat i att betala avgiften, låtit andra räkningar gå före. Dessvärre uppfattar inte alla sitt föräldraansvar så att barnets bästa alltid ska gå främst.

Det finns dessutom möjligheter att diskutera avbetalningar om kontanterna inte räcker för tillfället och socialtjänsten är självfallet inte orimligt paragrafbunden. Men för en grupp räcker inte detta, de bara inte betalar. Men grunden måste ändå vara, trots detta, att barnen inte stängs av.

Det vuxna samhället har möjligheter att driva in skulder och överförs de bristande betalningarna för dagis till skulder för föräldrarna så bör man rimligtvis kunna utkräva föräldraansvar den vägen. Det enda som inte är acceptabelt är att barnen stängs av från en verksamhet som samhället som helhet bedömer som ytterst nödvändig av skilda skäl. Det handlar om att rätta sig efter FN:s barnkonvention – och förstås efter vanligt normalt rättstänkande vad gäller barn.

När situationen för barnet är ordnade är det främst socialtjänstens uppgift att granska de försumliga betalarna.

Det är en tung uppgift men den är nödvändig. Detta att föräldrar struntar i att betala, ta ansvar för barnen, är ju en stark signal om att annat inte heller står rätt till.

GD 16 FEBRUARI 2009

Foto: PATRICK SÖRQUIST / SVD / SCANPIX

Mer läsning

Annons