Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Att jämföra olyckor med terrorism är galet

Debatten om terrorism och säkerhet förtjänar bättre än larviga jämförelser med olyckor i badrummet.

Annons

Yezidiska flyktingar vid Shingalberget.

Shingalbergen i norra Irak, augusti 2014. Tusentals människor flyr för livet. Värmen är olidlig. Hunger och törst stoppar dock inte barn och äldre från att ta sig mot höjderna. Människorna tillhör den yezidiska minoriteten. De är omringade av Islamiska staten, som intagit staden Shingal. Yezidierna flyr från etnisk rensning. I byarna omkring har IS massakrerat civilbefolkningen. Jihadisterna tar yezidiska kvinnor och flickor som sexslavar.

Paris, 13 november 2015. Det franska fotbollslandslaget möter sina tyska rivaler på Stade de France. Parisborna är taggade på att se två grymma lag spela. Dåvarande presidenten Francois Hollande är på plats. Klockan är 21.20. Dånet från en explosion hörs genom arenan. Tio minuter senare hörs ytterligare en explosion. Samtidigt påbörjas skjutningar och självmordsbombningar i centrala Paris. 130 oskyldiga människor mördas den där fredagen i november.

Jihadismen är ett dödligt hot. Inte bara mot oss i Europa, utan i alla samhällen där den tillåts växa. Syrien och Irak brinner. Här i Europa har vi de senaste tre åren fått se tragedi efter tragedi utlösa varandra. Antalet jihadistiska terrordåd på våra gator och torg kan inte längre räknas på en hand.

Vi befinner oss i krig skulle vissa till och med hävda. Allt på grund av att det finns individer och grupper som tror på en våldsam ideologi som uppmanar följarna att mörda oskyldiga människor.

De många terrorattentaten som drabbat Europa kan lätt göra en deprimerad över vår samtid – och framtid. Hur ska vi hantera det jihadistiska hotet? Alla IS-återvändare som nu kommer tillbaka från Mellanöstern? Hur ska vi skydda våra nära och kära?

Tyvärr har det även ploppat upp en fjantig debatt om känslor. Får man känna sig rädd, och förbannad? Eller är det viktigt att tänka mer positivt? Att terrorn inte kan stoppa oss? Att de flesta dödsorsakerna fortfarande beror på en massa andra saker?

Vad är värst? Olyckor i badrummet eller terrorism?
Snubbla i badkaret? Det är väl ingen som gör det avsiktligen?

" Varje år dödas tiotusentals oskyldiga människor i Europa på ett fruktansvärt vis. Nej, inte i terrorattacker. Jag talar om trafikolyckor", skrev exempelvis Expressen-krönikören Lars Lindström tidigare i år.

I veckan fick Lindströms linje om att olyckor är värre än terrorism stöd av den liberala debattören Johan Norberg. "Fler européer dör i sina egna badkar och av de egna möblerna än av terror. 25 gånger fler européer dödas av ”vanliga” mördare än av terrorister", skriver Norberg i en debattartikel på SVT Opinion.

Trafikolyckor? Badkar och möbler?

Herregud, det är så nonchalant att det bara blir löjligt.

Det är inte svårt att förstå de så kallade jämförelserna. Såväl Norberg som Lindström oroar sig för utbredd rädsla – och panikåtgärder. Därför bör alla medborgare lugnas ner med nyheten om att olyckor i trafiken och badrummet är betydligt vanligare dödsorsaker än plötsliga terrorattentat.

Puh, har ni alla lugnat ner er nu? Hur är det med rädslan? Är vreden över terrorismens slakt av oskyldiga människor borta? Inte? Det är inte konstigt. Du är inte ensam om det.

Att jämföra olyckor med terrorism är nämligen galet. Olyckor är just det: olyckor! Terrorism däremot, utförs av terrorister med avsikt att döda människor. Det är ett aktivt beslut. Konsekvensen av tankar, idéer och planer som snurrar runt i jihadisternas huvuden.

Terrormassakern i Paris? Utfört av ett gäng kallblodiga mördare som tror på en militant ideologi.

Folkmordet på kristna och yezidier i Irak och Syrien? Utfört av ett gäng kallblodiga mördare som tror på en militant ideologi.

Snubbla i badkaret? Det är väl ingen som gör det avsiktligen? Inte är väl heller olyckor i badrummet konsekvensen av en militant ideologi?

Det är en sak att mana till sans. Det är en helt annan sak att relativisera jihadisternas våld med galna jämförelser.

Sluta med sånt. Och inse att hotet från jihadismen är på en helt annan nivå än tragiska olyckor i badrummet.

Läs gärna: Bawar Ismail: Sverige har mycket att göra i kampen mot terrorismen

Läs också: Bawar Ismail: I dag lyssnar jag extra mycket på Ariana Grande

Läs mer: Bawar Ismail: Inga bidrag till terrorister, tack

Läs även: Bawar Ismail: Terrorister ska inte kunna gömma sig bakom sekretessregler

Läs också: Bawar Ismail: Stockholm och Sverige kan inte knäckas av terrorister

Mer läsning

Annons