Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Europa måste göra sig oberoende av Turkiet

Turkiets president Erdogan slänger sig ur tokigheter om Europa.

Annons

EU måste göra sig oberoende av Erdogans Turkiet.

I mitten av april går invånarna i Turkiet till valurnorna för att rösta om en ny grundlag. Syftet är att flytta makten från parlamentet till presidentposten, det vill säga skapa ett presidentiellt styre i landet. Turkiets president Erdogan vill nämligen själv kunna utnämna ministrar, myndighetschefer och domare. Om Erdogan får som han vill kommer han även att kunna styra genom dekret och få fler möjligheter till att införa undantagstillstånd.

Maktbalansen i landet skulle alltså vändas enbart till Erdogans fördel. Parlamentet skulle få mindre makt och inflytande.

Men i Turkiet handlar valkampanjen just nu inte om vikten av maktdelning eller vilket styrelseskick Turkiet bör ha. Nej, president Erdogan har i stället fått allt att handla om Europa.

Nederländerna beter sig som fascister. Tyskland är nazister. Europa befinner sig i ett läge som innan andra världskriget.

Det är bara några av de förolämpningar Erdogan kastat sig ur under valkampanjens gång. Bakgrunden är att turkiska ministrar hindrats från att kampanja bland exilturkar i Nederländerna och Tyskland.

Erdogans förolämpningar har givetvis lett till starka motreaktioner från bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Men det har inte stoppat Erdogan från att fortsätta uttrycka tokigheter om Europa.

"Fortsätter Europa så här kan inte någon europé i någon del av världen vandra säkert på gatorna", sade han vid ett valmöte tidigare i veckan.

Nu hotar alltså Turkiets president europeiska medborgare. Erdogan utvecklade förvisso inte sitt resonemang, men uttalandet var nog ganska tydligt ändå.

Frågan är hur vår regering ser på detta. Utrikesminister Margot Wallström (S) bör kalla till sig Turkiets ambassadör i Sverige för att få en förklaring – eller åtminstone för att göra det väldigt klart för den turkiska regimen att Sverige inte accepterar vad den turkiska presidenten säger om oss och våra europeiska vänner.

Men det är inte bara Erdogan som vill bråka med Europa. Någon som varit betydligt mer konkret med sina hot är inrikesministern Suleyman Soylu som hotat med att bryta flyktingavtalet med EU för att "chocka Europa".

Och sådana uttalanden skrämmer europeiska ledare som inte vill återgå till en situation som flyktingkrisen hösten 2015.

Vad den turkiska regimen håller på med är bara förkastligt. Om något är det ett bevis på hur desperat Erdogan är med att driva igenom sina grundlagsändringar. Det är ju enklare att skapa bilden av ett yttre hot, i det här fallet Europa, än att argumentera för sin sak i en öppen och fri debatt om vilket statsskick Turkiet bör ha.

När folkomröstningen väl är över finns dock risken att Erdogan totalt förstört Turkiets relationer med Europa. Det skulle inte drabba Erdogan personligen, utan skadan skulle främst drabba det turkiska folket.

Erdogans beteende under de senaste veckorna visar varför EU så snart som möjligt måste göra sig oberoende av Turkiet. Som det är nu tror Erdogan och hans kollegor att de kan komma undan med vilka hot och förolämpningar som helst.

Men om Turkiets hållhake över Europa ska brytas måste något göras åt flyktingavtalet som tillkom då EU:s yttre gränser kollapsade under flyktingkrisen. Därför måste unionens yttre gränser förstärkas.

Kanske kan vi då få tyst på den turkiska presidenten.

Mer läsning

Annons